Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het aantal kankerdiagnoses over 2022 die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag publiceert. Vorig jaar kregen ongeveer duizend méér patiënten een kankerdiagnose dan het jaar ervoor. Daarmee steeg het aantal nieuwe tumoren naar 124.000.
Volgens Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL, is de toename een logisch gevolg van de groeiende Nederlandse bevolking én het grotere aantal ouderen. ,,We zien de ziekte het vaakst optreden bij ouderen, dus deze aantallen liggen in de lijn der verwachting.”
Er kwamen fors meer mensen met huidkanker bij, namelijk 23.300. ,,Je ziet het aantal diagnoses vooral bij ouderen toenemen. Toen de zonvakanties opkwamen, vlogen ze naar Spanje en gingen ze met een witte huid de zon in”, verklaart Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL. Tegelijkertijd is er ook wat goed nieuws, want het aantal nieuwe diagnoses van huidkanker bij mensen onder de vijftig stijgt niet. ,,Je ziet dat jongeren anders met de zon omgaan, zich beter beschermen.”
Longkanker
Ook het aantal mensen met longkanker blijft toenemen. In 2022 kregen 14.600 patiënten dat slechte nieuws. Hoewel het aantal nieuwe diagnoses bij mannen afvlakt, groeit het bij vrouwen door. ,,Je zag dat na de Tweede Wereldoorlog 90 procent van de mannen rookte. Daarna kwamen de vrouwen erbij. Intussen zijn meer mannen weer gestopt. Het effect daarvan zie je nu terug in de cijfers”, legt Visser uit.
In Brabant staat longkanker het hoogst in het lijstje van meest gestelde diagnoses. Na huidkanker kregen de meeste patiënten te horen dat ze longkanker hebben. Dat komt doordat in die provincie grote tabaksfabrieken stonden, zegt Visser. ,,Die mensen kregen de tabak gratis mee naar huis en rookten aanzienlijk meer.”
Alleen het aantal diagnoses darmkanker daalde. Sinds de start van het bevolkingsonderzoek in 2014 is een dalende lijn te zien, maar doordat de screening in 2020 stillag, was er een piek in 2021. Vorig jaar was er wél weer een daling van het aantal nieuwe diagnoses te zien. ,,Deze screening voorkomt kanker echt, net als bij baarmoederhalskanker”, aldus Visser. ,,Er worden poliepen in de darmen weggehaald, waardoor ze niet tot tumoren kunnen uitgroeien.”
Borstkanker
Dat geldt niet voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Na huidkanker blijft dat de tweede vorm van kanker die het meest voorkomt. Visser: ,,Het is lastiger om een voorstadium te vinden. De screening helpt wel om er eerder bij te zijn, maar de plekjes die worden gevonden zijn vaak al wel tumoren.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat, omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Er is betere zorg nodig voor jongvolwassenen met kanker, bleek vorig jaar al:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In Nederland opgepakte Chileense politica vreest voor haar leven bij uitlevering
De gevluchte Chileense politica Karen Rojo, die vorig jaar zomer in Nederland is aangehouden, vreest voor haar leven als ze wordt uitgeleverd aan haar thuisland. Ze zegt dat ze ernstig wordt bedreigd. De Nederlandse rechter ziet geen obstakels, maar legt haar lot in handen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. -
Advocaat: Rai Vloet blijft echt niet in Rusland, die zal zijn straf gewoon ondergaan
Voetballer Rai Vloet zal de straf die hij vermoedelijk gaat krijgen voor het doodrijden van een kind van 4 jaar, gewoon ondergaan. ,,Ik heb geen enkele aanwijzing dat dat niet zo is”, zegt zijn advocaat Erik Thomas, die hem maandag bijstond in de rechtbank Haarlem, waar Vloet 3,5 jaar cel hoorde eisen. Maar wat bedoelde Thomas met de opmerking dat de in Rusland voetballende Vloet zich ‘te zijner tijd’ zal melden voor het uitzitten van zijn straf? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Week lang geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven door gravende dassen, mogelijk zelfs langer
Tussen Den Bosch en Boxtel rijden in ieder geval tot en met volgende week maandag geen treinen. Het spoor kan daar verzakken, omdat dassen er een burcht onder hebben gebouwd. De spoorbaan en de ondergrond moeten worden hersteld, maar het is nog allerminst zeker of die klus in één week geklaard is.'s-Hertogenbosch, Boxtel -
PREMIUMEnergie3
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUM
Arjan en Gerard delen al tien jaar alleen blij nieuws, en dat vieren ze nu met reis langs 18 stations
Door elke dag enkel positief nieuws op hun website te delen, strijden ze al tien jaar voor een glimlach in plaats van een traan. Om dat jubileum te vieren, reizen broers Gerard (59) en Arjan (50) van der Veer langs achttien stationspiano’s om een ‘blij lied’ te zingen en zo een glimlach te verspreiden.Gouda -
-
-
PREMIUM
Monnikenwerk anno 2023: nieuwe verplichte registratie maakt boeren horendol
Boeren en tuinders bijten de tanden stuk op een nieuwe paarse krokodil. De verplichte jaarlijkse opgave van bedrijfsgegevens is door wetswijzigingen zo razend ingewikkeld dat invullen veel meer tijd kost. Als het al lukt. ,,Agrarisch ondernemers worden horendol”, klaagt beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerAgnes Iedema