Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht
De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst die berichten encrypt kan versturen en die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht.
Een woordvoerder van de politie wil nog niets over de nieuwe actie zeggen.
Volgens ingewijden gaat het om Exclu Messenger, dat een ‘wereldwijd’ bruikbaar netwerk van niet te kraken versleutelde berichten belooft. Zelf spreekt het bedrijf van het ‘most sophisticated communication platform’. Onder de gebruikers van de PGP-berichten (Pretty Good Privacy) zijn verscheidene prominente criminelen en hun naasten.
Het rechercheonderzoek naar de betrokkenen bij de aanbieder en het onderschepte berichtenverkeer is nog in volle gang. Exclu geldt niet als een grote speler. De gebruikers bevonden zich, naar verluidt, veelal in het zuiden van Nederland. Diverse bronnen melden Het Parool dat de arrestatiegolf nog gaande is.
Revolutie in de opsporing
De opsporingsdiensten zijn er sinds 2016 meermaals in geslaagd de computerservers van een reeks veelgebruikte versleutelingsdiensten in beslag te nemen of te hacken. Dat zorgde voor een revolutie in de opsporing. Aan de hand van de honderden miljoenen onderschepte PGP-berichten werden honderden strafzaken over zware misdrijven gevoerd, waarin criminelen tot langdurige celstraffen zijn veroordeeld.
Hoe werkt een PGP-telefoon? Lees hier: Zo beveiligde Taghi zijn smartphone
In 2016 werden de Canadese servers van de Nederlandse aanbieder Ennetcom als eerste in beslag genomen. In de jaren daarna volgden het eveneens door Nederlanders beheerde PGP Safe (Costa Rica), EncroChat (Frankrijk) en SkyEcc (Frankrijk). In juni 2021 werd bekend dat Amerikaanse opsporingsdiensten aanbieder An0m hadden overgenomen, zodat live kon worden meegelezen. Ook die operatie zorgde voor bewijs in meerdere strafzaken.
Rechtmatig bewijs
Advocaten voeren al jaren strijd tegen de volgens hen onrechtmatige inbeslagname van sommige van de servers, maar vangen steeds bot bij rechtbanken en gerechtshoven, die de berichten als rechtmatig bewijs zien.
Inmiddels zorgen de data uit de in beslag genomen servers naast bewijs in strafzaken, voor de opsporingsdiensten ook voor volop nieuwe inzichten in de wijze waarop de onderwereld opereert.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op weg naar school gaat het vreselijk mis: meisje (7) overlijdt na ongeluk met bus, broertje (5) gewond
De normaal zo levendige straten in de Utrechtse wijk Lombok zijn bijna leeg. Voorbijgangers praten op gedempte toon, sommige fluisteren. De gesprekken zijn onverstaanbaar, maar behoeven geen uitleg: iedereen heeft het over het busongeluk van vrijdagochtend, waarbij een 7-jarig meisje overleed.Utrecht -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Gehackte chats zijn nu vaak nagels aan strafrechtelijke doodskist, advocaten willen er vanaf
Kan justitie aan de lopende band zware (drugs)criminelen blijven opsluiten met bewijs uit gehackte berichtendiensten? Als het aan tientallen Nederlandse strafpleiters ligt niet. Ze publiceerden deze week een open brandbrief waarin ze waarschuwen dat behalve het recht op een eerlijk proces ook onze privacy in het geding is. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
10
Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Veerdienst naar Noorwegen vertrekt straks niet meer uit Groningen, wijkt uit naar Duitsland
Vanaf half april vaart veerboot MS Romantika niet meer vanuit de Groningse Eemshaven naar Noorwegen. Het passagiersschip van Holland Norway Lines (HNL) moest de afgelopen maanden meermaals afvaarten annuleren door problemen met het aanmeren in Nederland. De veerboot zal vanaf halverwege april vertrekken vanuit de Duitse havenstad Cuxhaven. Dat meldt de rederij.Het Hogeland -
Een van langstzittende tbs’ers van Nederland is na 44 jaar vrijgelaten: ‘Goed uithoudingsvermogen’
Een van de langstzittende tbs’ers van Nederland is vrij. Dat meldt zijn advocaat Tjalling van der Goot. De nu 61-jarige man werd in 1979 veroordeeld voor een poging tot verkrachting.