Volledig scherm
Foto ter illustratie. Goederen worden geladen in een vliegtuig op het platform van Schiphol. © ANP XTRA

Werknemers op Schiphol gepakt na smokkel 102 kilo coke; meer aanhoudingen niet uitgesloten

updateTwee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag opgepakt op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen de twee op het spoor nadat de douane in april vorig jaar een partij cocaïne had aangetroffen in een vracht afkomstig Zuid-Amerika. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

De lading cocaïne van 102 kilo werd aangetroffen in dozen bij een vrachtvlucht. In het onderzoek van het zogeheten Cargo Harc-team Schiphol, een samenwerkingsverband van douane, FIOD en de Koninklijke Marechaussee, kwamen al vrij snel de twee mannen (39 en 53 jaar oud) in beeld. 

Bij welk bedrijf de twee werkzaam waren, wilde een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee niet zeggen. Ook wilde hij niet kwijt hoe de drugs werden vervoerd. ,,Daar kan ik niets over zeggen, het onderzoek is nog in volle gang. We sluiten nieuwe aanhoudingen niet uit.”

Inmiddels zijn de woningen van het tweetal doorzocht. Daarbij is een groot aantal luxe goederen in beslag genomen, waaronder tientallen tassen van de merken Gucci, Louis Vuitton en Chanel en twee auto's. ,,Het heeft onze hoge prioriteit om uit criminaliteit verkregen goederen af te pakken", voegt de zegsman eraan toe.  

De 39-jarige verdachte uit Almere en 53-jarige verdachte uit Lelystad zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris. De mannen blijven langer vastzitten voor verder onderzoek. 

Drugsvondsten Argentinië

De arrestatie heeft niets van doen met de arrestatie van drie Nederlandse piloten en vijf Argentijnse medewerkers op het internationale vliegveld Ezeiza in Argentinië, benadrukt de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.  Zij werden opgepakt na de vondst van 82 kilo cocaïne in een Martinair Cargo-vliegtuig. De drie Nederlanders ontkennen iets met de smokkel te maken te hebben. 

Koninklijke Marechaussee on Twitter

Aanhoudingen voor cocaïnesmokkel door team van Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD. Twee verdachten van een bedrijf op Schiphol aangehouden, 102 kilo cocaïne en luxe goederen in beslag genomen. https://t.co/A95FTpmSzy

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.