Volledig scherm
Geert Wilders gaat op de markt van Heerlen op de foto met een voorbijganger. © ANP

Wilders woedend over vrijspraak bedreiger: Rechters zijn gestoord

BIJLWilders-bedreiger Dickie J. is vrijgesproken. Hij werd in maart opgepakt bij een campagnesessie van de PVV-leider in Heerlen met een bijl en twee messen. De rechters geloven niet dat de man uit Heerlen de politicus werkelijk iets aan wilde doen.  

Dat meldt de rechtbank van Maastricht zojuist. Justitie had vorige week vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist, maar de rechters gaan daar dus niet in mee.

Wilders is boos over de vrijspraak. ,,Nu weet iedereen dat als je wapens meeneemt, mij opzoekt en wil vermoorden, je ermee wegkomt als je zegt verward te zijn en het niet zo bedoelde (...) De rechterlijke macht is gestoord in dit land”, twitterde hij. 

Misplaatste grap

De 61-jarige verdachte J. werd zaterdag 9 maart opgepakt in Heerlen toen hij zich ophield bij de looproute van de PVV-leider die kwam flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tegen een wijkagent zei Dickie toen dat hij voor ‘dat varken’ kwam, om even ‘het knikkerke’ van Wilders in te slaan. In zijn fietstas vond de politie de bijl, in zijn jas twee messen. Maar het ging om een misplaatste grap, vertelde de Heerlenaar vorige week in de rechtszaal: ,,Ik zou Wilders toch nooit wat doen, ik ben juist groot fan! Ik was wat aan het flauwekullen.” Justitie geloofde dat niet en nam de zaak hoog op. 

Maar de rechtbank gaat wel mee met dit verhaal van Dickie, mede omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat de 61-jarige Heerlenaar licht verstandelijk beperkt is en zich verbaal niet altijd goed kan uitdrukken. Dat de ‘volstrekt misplaatste grap’ die ochtend totaal verkeerd viel, met de zwaarst bedreigde politicus in aantocht, begrijpen de rechters wel. ,,Heerlen stond op scherp. Om dan zo’n grap te maken, is vragen om problemen. En die heeft de verdachte ook gehad.”

Dickie J. zat sinds 9 maart vast. In de gevangenis zou hij last hebben gehad van claustrofobie en hartklachten. 

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.