Volledig scherm
PREMIUM
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Wildste speculaties over dood zelfbenoemd president Chameria

Een politieke moord door Griekse rechtsextremisten, een afrekening in het criminele milieu, een uit de hand gelopen ‘zakelijke afspraak’. In kringen rond de Albanese politicus wiens lichaam vrijdag bij Nigtevecht uit het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevist, wordt volop gespeculeerd over zijn dood. 

Festim Lato (43) was zelfbenoemd president van de niet-erkende republiek Chameria in het zuiden van Albanië. Vanuit Nederland streed hij voor een onafhankelijke staat voor zijn volk in Griekenland waaruit de Cham werden verdreven.

Die politieke strijd is hem fataal geworden, denkt de zelfverklaarde premier Ali Aliu. ,,Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (extreemrechtse Griekse partij., red.). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden’’, verklaarde de in Duitsland wonende Albanees eerder vandaag telefonisch tegenover deze site.

  1. Arts over doden dementerende vrouw (74): Ze zei wel twintig keer per dag dat ze dood wilde

    Arts over doden dementeren­de vrouw (74): Ze zei wel twintig keer per dag dat ze dood wilde

    De rechtbank in Den Haag buigt zich vandaag over een opvallende zaak. Een inmiddels gepensioneerde arts staat terecht voor het doden van een 74-jarige dementerende vrouw die helemaal niet wist dat er euthanasie op haar werd toegepast. Op de dag dat ze stierf had ze nog plannen gemaakt om in de avond met familie uit eten te gaan. De arts liet vandaag in de rechtszaal weten dat ze in een ‘bijzonder merkwaardige situatie is terechtgekomen’.