Wim Aloserij
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Aloserij © Rob Voss

Wim Aloserij; overlever, inspirator en verzoener

Wim Aloserij uit Lochem is gisteravond op 94-jarige leeftijd in Hamburg overleden. De afgelopen maanden inspireerde Aloserij jong en oud met zijn levensverhaal. Dat is niet alleen een getuigenis over de wreedheid van oorlog, maar vooral ook een boodschap over vergeving en menselijkheid.

Volledig scherm
© -

Hij is in de oorlog geslagen, vernederd, heeft erbarmelijk honger geleden, heeft zich bijna dood moeten werken en zag hoe anderen gemarteld of opgehangen werden... Maar hij brak niet, nooit. Wie Wim Aloserij ontmoette kon niet anders dan geraakt en geïnspireerd zijn door zijn levenskracht - tot op hoge leeftijd - en zijn wijsheid. Zoals gebeurde tijdens zijn boekpresentatie bij deze krant, waar 150 lezers diep geroerd aan zijn lippen hingen. Je ontmoette een man, rap van tong, humorvol, scherp van geest en haast tomeloos fit.

„Ik heb goed voor ‘het huis’ gezorgd”, vertelde hij in één van zijn gesprekken met deze krant, doelend op z’n lichaam. Hij weigerde bij die gelegenheid zittend op de foto te gaan. „Want dan maak je een oude man van mij.” Hij was te jong van geest om al 94 te zijn. Hij genoot nog van het leven.