Sven van der Meulen bestelde onder meer een taser.
Volledig scherm
Sven van der Meulen bestelde onder meer een taser. © AD

YouTuber Sven van der Meulen verdacht van wapenbezit

YouTuber Sven van der Meulen wordt verdacht van het in bezit hebben van wapens en drugs nadat hij vorige week in een video liet zien hoe supersimpel het is om dat soort verboden spullen online te bestellen. De video was te zien op de site van het AD en op YouTube-kanaal Vrije Vogels.

Van der Meulen toonde aan hoe makkelijk het is op gewone sites, dus niet via het darkweb, boksbeugels, pepperspray en drugs te bestellen. Dat leidde zelfs tot Kamervragen.

Van der Meulen lichtte, voordat hij tot publiceren overging, de politie in en heeft de bestelde wapens en drugs opgeborgen in een kluis en kort na publicatie ingeleverd op het bureau. Hij dacht daarmee goed te hebben gehandeld, maar kreeg tot zijn verbazing op het bureau te horen dat hij tot verdachte is gebombardeerd en binnenkort verhoord zal worden. 

Vrijbrief

,,We hadden hem daarvoor ook gewaarschuwd dat dit kon gebeuren’’, aldus een woordvoerder van politie Noord-Nederland. ,,En Sven is ook niet de eerste journalist die dit overkomt. Als je dit als journalist al doet, willen wij daar toch in een veel eerder stadium bij betrokken zijn en dan nog is het geen vrijbrief om maar wapens te bestellen.’’

Een reactie van de politie was verwerkt in Svens video. Ook liet hij de kijkers duidelijk weten dat niemand dit zelf moet proberen omdat het verboden is. Van der Meulen is dan ook enigszins verbaasd: ,,Ik heb ze laten weten dat ik dit als journalist doe en waarom. Ik wilde op de koffie komen maar dat vonden ze niet nodig. Ook het maken van de afspraak om de bestelde spullen in te leveren, ging heel relaxed. Maar op het bureau werd me ineens verteld dat ik verdachte ben. Ik neem dit uiteraard serieus, maar ik ga wel door met wat ik doe en dat is dingen aan de kaak stellen. En af en toe de grens opzoeken hoort daar zou eenmaal bij.’’

Bekijk hieronder de video waarin Sven de spullen koopt: