‘Zeer brutale’ scholenbende liep met kliko vol camera’s college in Velp uit

VIDEODe bende die verdacht wordt van zeker vier omvangrijke diefstallen van apparatuur uit middelbare scholen afgelopen zomer, liep in Velp met een kliko vol apparatuur de deur uit. Ze namen op klaarlichte dag naast de tientallen foto- en videocamera's ook een krat met 22 laptops mee.

Dat liet de politie gisteravond weten via het programma Opsporing Verzocht. Eerder kwam de politie ook al naar buiten met een soortgelijke roof in het Olympus College in Arnhem-Zuid.

De diefstal in Velp was in de zomervakantie, op 31 juli. De school was open en het alarm was uitgezet omdat de vloer werd behandeld. Twee mannen liepen ‘gewoon’ naar binnen en leken in het bezit te zijn van passende sleutels van het gebouw. 

180 iPads

Twee weken later, op 14 augustus, meldden ze zich bij het Olympus, waar op dat moment een medewerker bezig was met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. Ze liepen pal langs hem naar binnen, blijkt uit beelden die de politie vrij heeft gegeven, maar kwamen later ’s nachts terug om 27 laptops op te halen.

De bende heeft ook toegeslagen in Apeldoorn, waar een kar met vijftien computers in een witte bestelbus werd geladen. In Ermelo was de buit het grootste: 180 iPads, dertig computers en zeven MacBooks. 

Na de uitzending van Opsporing Verzocht, waarin de diefstallen deze week werden belicht, zijn volgens een woordvoerder van de politie zeker zes tips binnengekomen, ‘waaronder zeker enkele waardevolle tips’. 

Brutaal

Ruud Peters, directeur van het Astrum College, spreekt desgevraagd van ‘een zeer brutale actie’ in zijn school aan de Velpse Gruttostraat. De buit omvat volgens hem alleen al in Velp tienduizenden euro's. ,,Na deze inbraak zijn aanvullende maatregelen genomen’’, aldus Peters. ,,Bij onderhoudswerk is voortaan extra toezicht. Ook de beveiliging van het gebouw is aangepast.’’

Volledig scherm
De van diefstal verdachte mannen in actie in Velp. © Politie
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor liggen de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.