Volledig scherm
Het meisje op een foto. © Jeugdagent van Walcheren.

Zeeuwse agenten gefrustreerd: 13-jarig meisje 4 uur lang met handboeien om vastgehouden

Een jeugdagent op Walcheren heeft op Instagram een bericht geplaatst waarin hij zegt te balen van de jeugdzorg in Zeeland. De agent beschrijft hoe hij gisteravond een meisje met psychiatrische problemen vier uur lang met handboeien om moest vasthouden, omdat er geen geschikte behandelplek voor haar was. 

Het 13-jarige meisje probeerde zichzelf gisteravond ernstig te verwonden. De politie werd gebeld en agenten hielden het meisje in bedwang. Omdat er geen acute behandelplek voor haar beschikbaar was bij jeugdzorg, werd ze noodgedwongen in de handboeien geslagen. Pas na vier uur werd een crisislocatie in Zeeland voor haar gevonden.

Het meisje werd met een ambulance naar de behandelplek gebracht. De agenten zijn gefrustreerd over de moeite die het kennelijk kostte om een geschikte plek voor het meisje te vinden. ‘De angstige blik in haar ogen toen we haar daar loslieten blijft me nog wel even bij, net als de gedachte hoe het toch mogelijk is dat we een dergelijk kwetsbaar meisje als een crimineel moesten boeien, omdat men zo snel niets anders kon of wilde regelen’, schrijft jeugdagent Sjac van Eijzeren.

Hij zegt dat het dit keer wel erg lang duurde voor het meisje aan de hulpverlening kon worden overgedragen. ‘Het zag er eerst naar uit dat Amsterdam de dichtstbijzijnde vrije plek was.” Hij geeft aan dat jeugdagenten steeds vaker met verwarde personen te maken krijgen, die volgens hem geen adequate hulp kunnen krijgen.