Werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan tijdens groot onderhoud, in maart vorig jaar.
Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan tijdens groot onderhoud, in maart vorig jaar. © ANP

Zestien vliegtuigen landden op gesloten baan Schiphol

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten Zwanenburgbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de baan nog niet was vrijgegeven.

Dat meldt NH Nieuws. Op zaterdag 18 januari hield een toestel de Buitenveldertbaan bezet omdat er nog een veiligheidspin in het landingsgestel zat. Dat vliegtuig was vanuit Ivalo (Finland) vertrokken toen de bemanning boven Zweden de boodschap kreeg dat het toestel was opgestegen met een pin in het neuswiel, die vermoedelijk per ongeluk niet was weggehaald.

De Boeing landde veilig op Schiphol, maar de baan moest wel dicht. Daarop werd de Zwanenburgbaan gereed gemaakt voor landingen. Die was echter nog niet vrijgegeven toen de zestien toestellen landden. Toen het kwartje viel, liet de luchtverkeersleider een toestel van Ryanair, dat op vijftig meter boven de Zwanenburgbaan hing, een doorstart maken.

Na de doorstart ging de baan alsnog open. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is er geen sprake geweest van gevaar op een botsing.

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive care-afdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.