De afgelopen nachten sliepen 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat er niet genoeg plek is.
Volledig scherm
PREMIUM
De afgelopen nachten sliepen 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat er niet genoeg plek is. © ANP

Zijn asielzoekers Ter Apel allemaal gelukszoekers uit veilige landen?

FactcheckAl weken komen de berichten voorbij over de honderden asielzoekers die daar buiten moeten slapen. De crisis is ook aanleiding voor talloze, soms wilde, beweringen: het zijn allemaal mannen, ze komen uit veilige landen, ze pikken onze woningen in. Maar hoe zit het nou echt? Een factcheck.

29 reacties

 • J van Dijk

  4 weken geleden
  Dank voor deze factcheck, goed om te zien dat alle xenofobische onderbuiksentimenten en populistische praatjes met feiten kunnen worden weerlegd.
 • Erik Biesemaat

  4 weken geleden
  @ V Velzen, ik weet niet hoe oud u bent maar we zullen de komende tientallen jaren veel van die immigranten nodig hebben om uw en mijn verzorgingsstaat in stand te houden.
 • V Velzen

  4 weken geleden
  Dit artikel is een mooi staaltje van framing en halve waarheden. Feit is dat de bevolking van juni 2021 tot juni 2022 netto met bijna 200.000 man is toegenomen en dat komt voor 98% door migratie (Bron: Jan Latten, oud-hoofddemograaf van het CBS). Daarom wordt nu ineens ook alleen over 'asiel' gesproken en niet migratie in het algemeen. En wie meerdere volstrekt veilige landen doorkruist om hier asiel te vragen is wel degelijk een gelukszoeker. Ze komen voor de verzorgingsstaat.
 • henk dijk

  4 weken geleden
  zo als ik al zij we zijn er weer in getuimeld als nuchtere Hollanders.
 • marion van kooij

  4 weken geleden
  Als ze tijdens de oorlog niet weg konden is dus de oorlog voorbij. Ergo, ze kunnen blijven om hun land op te bouwen. Willen ze ergens anders wonen dan kunnen ze een emigratieverzoek doen aan dat betreffende land. Zoals de nederlanders na de oorlog deden die met overheidssteun en strenge eisen vertrokken naar canada, etc. Vluchten uit een veilig land bestaat niet.