Zo bestreed Chickfriend bloedluis in kippenstallen

VideoChickfriend uit Barneveld is de spil in het gifei-schandaal. Het zou fipronil hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis. Chickfriend heeft zijn website inmiddels offline gehaald. Hierop was te zien hoe het bedrijf te werk ging door met mobiele vernevelingsinstallaties in pluimveestallen de bloedluis te lijf te gaan.

Bloedluis is een lastig te bestrijden kwaal. Op beurzen bracht Chickfriend zijn 'wondermiddel' aan de man. Tegen klanten zou het bedrijf gezegd hebben 'etherische olien' te gebruiken bij de bloedluisbestrijding.

Het vermoeden is dat een Belgisch bedrijf fipronil toevoegde aan een schoonmaakmiddel en dit aan Chickfriend verkocht. Of Chickfriend wist dat het middel fipronil bevatte, wordt nu door het Openbaar Ministerie onderzocht. Chickfriend wil niet reageren op de verdenkingen.

Tegen de tweehonderd pluimveebedrijven zijn door de voedsel- en warenautoriteit op slot gedaan omdat ze zaken hebben gedaan met het bedrijf uit Barneveld. De NVWA heeft consumenten gewaarschuwd besmette eieren niet te eten. 

Volledig scherm
Bestrijding bloedluis in kippenstallen. © Chickfriend