Volledig scherm
Onderzoek op de locatie waar een verdachte door de politie is doodgeschoten. Met de actie is een ontsnapping met een helikopter uit de gevangenis van Roermond voorkomen. © ANP

Zo was de politie de Amsterdamse onderwereld te slim af

reconstructieAmsterdamse criminelen probeerden woensdag op spectaculaire wijze met behulp van een gekaapte helikopter ‘Mocro Maffia’-kopstuk Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te bevrijden. De politie was ze te slim af. Maar hoe ging dat precies? Een reconstructie van een verijdelde ontsnappingspoging.

Quote

Het was een godswonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd en niemand gewond raakte

Oogetuige van de achtervolging
Volledig scherm
Een Robinson R66, ter illustratie. © RV

Het kleine vliegveld in Budel wordt afgelopen dinsdag geïnformeerd door de politie over een mogelijke helikopterkaping. Een dag later arriveert rond 10.00 uur een arrestatieteam in een wit busje op het vliegveld. Een agent gaat undercover. De beheerster staat zelf achter de balie en wordt vervangen door een politieman. Die doet zich voor als vliegveldmedewerker. 

Het arrestatieteam parkeert dan de bus uit het zicht en stelt zich op in de buurt van een loods. Daar vlakbij staat de gehuurde helikopter bij het pompstation, een Robinson R66. Een helikopter met plek voor de piloot, drie passagiers en laadruimte. De machine is aan de buitenzijde zelfs nog relatief eenvoudig uit te rusten met een mand die een lading van zo'n tachtig kilo en een persoon van 1,90 meter kan dragen.

Daarmee hadden de criminelen de piloot, onder bedreiging, naar de gevangenis in Roermond willen laten vliegen. Daar zit Benaouf A. een straf van twaalf jaar uit voor betrokkenheid bij de liquidatie van een Amsterdams-Marokkaanse crimineel in 2012. Zover komt het echter niet. Het arrestatieteam grijpt op tijd in. Om 13.50 uur is de situatie onder controle. Hoeveel personen zijn aangehouden, is onbekend.

Criminele metgezellen

Volledig scherm
De gevangenis in Roermond. © ANP

Wat zich daarna heeft afgespeeld, is nog niet helemaal duidelijk. Was de verijdelde kaping in Budel het begin van de achtervolgingen tot in Maarheeze en Roosteren? De vliegveldbeheerder zegt daar niets van te hebben gemerkt. Stonden de criminele metgezellen in de BMW en Audi in de buurt of op veilige afstand?

Duidelijk is wel dat na de veredelde helikopterkaping een ooggetuige twittert over zwaarbewapende politie in Maarheeze. Zo’n 40 kilometer verderop is een klopjacht gaande op een zwarte Audi. De twee inzittenden proberen met allerlei manoeuvres het achtervolgende arrestatieteam af te schudden. Het is ongeveer 14.20 uur als de vluchtende auto met hoge snelheid de afslag richting Sint Joost neemt. Het verkeer daar moet wijken om ongelukken te voorkomen.

Een inwoner van Sint Joost, die niet met naam en toenaam in het artikel wil, rijdt op dat moment ook op de Rijksweg. Een angstige minuut volgt, zo vertelt hij. Een terugblik: „In mijn binnenspiegel zag ik de blauwe zwaailichten met een rotgang naderen. Ik parkeerde mijn auto meteen in de berm, zoals anderen ook deden. Kort daarna kwam er een zwarte Audi voorbij met een kapotte achterruit. Ik gok dat hij zo’n 180 kilometer per uur reed, gevolgd door een vijftal undercoverauto’s. Ze schoten links en rechts de vluchtstrook voorbij. Ook reden ze tegen het verkeer in en negeerden ze een rood stoplicht. De Audi verloor bij de S-bocht, waar je doorgaans flink moet remmen, bijna de macht over het stuur. Ik zag dat hij met zijn rechterflank het trottoir raakte. Daarna verdween hij uit het zicht. Het was een godswonder dat er geen ongelukken zijn gebeurd en niemand gewond raakte. Dit was echt ongelooflijk.”

Een van de verdachten ontdoet zich tijdens de achtervolging van een tas met onderdelen voor een automatisch vuurwapen. Op de Maaseikerweg, vlak voor de stoplichten, worden twee auto’s geramd. De Audi slaat rechtsaf de buurtschap Oud-Roosteren in en komt een paar meter verderop bij een hoekwoning tot stilstand. Het duo probeert te vluchten. Eén van hen wordt gearresteerd. De ander wordt neergeschoten in het weiland. Om 14.46 uur vliegt een traumahelikopter met grote spoed uit. Ondertussen wordt geprobeerd het slachtoffer te reanimeren. Hij sterft echter. Kort daarna wordt ook de Rijksweg in Sint Joost afgezet door de politie. De politie begint een onderzoek, waarbij meerdere kogelhulzen worden gevonden.

Geblinddoekt

Volledig scherm
Kempen Airport in Budel. © GinoPress B.V.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat zowel de BMW als de Audi in Budel was. De politie was van de kapingspoging op de hoogte. Op strategische plekken rond het vliegveld moeten politiemensen klaar hebben gestaan om in te grijpen. Zeker omdat de nabijgelegen A2 een snelle vluchtroute biedt. In het liquidatiewereldje laten daders een auto nooit achter zonder deze in brand te steken en alle sporen te wissen. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de kaper of kapers hun auto zouden achterlaten bij het vliegveld. Waarschijnlijk zijn ze afgezet. Dat kan de aanwezigheid van de metgezellen in de blauwe BMW verklaren. Die belandden even later negen kilometer verderop in Maarheeze in de berm tijdens een achtervolging. Een ooggetuige zag een man geblinddoekt en geboeid langs de weg zitten. In de bagageruimte van de BMW lagen autobanden en touwen. Had dat in de buurt van Roermond aan de heli bevestigd moeten worden?

Benaouf A. zelf werd gistermiddag uit voorzorg vanuit de gevangenis in Roermond overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. De overplaatsing is het gevolg van de spectaculaire poging van leden van de Amsterdamse onderwereld om hem met een helikopter uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.