Volledig scherm
Willeke Dost. © Politiefoto

Zoekers naar Willeke Dost ontdekken mogelijk nieuwe sporen

Een eerder aangekondigde prikactie in het weiland achter de boerderij van de pleegouders van de al 26 jaar vermiste Willeke Dost, gaat niet door. De reden is dat particuliere zoekers opnieuw concrete sporen gevonden menen te hebben. Dat stelt woordvoerder Ab Bruintjes.

Twee weken geleden zijn zoekhonden van Stichting Zoekhonden Signi opnieuw het weiland ingegaan, op een andere plek dan waar eerder uitgebreid gezocht werd. Grond voor de nieuwe speuractie was de theorie dat de eerder gevonden geursporen mogelijk ‘verplaatst’ waren door een sloot in het weiland.

,,Op de nieuwe plek sloegen drie honden onafhankelijk van elkaar aan”, zegt Bruintjes, die eerder al aankondigde de zoektocht naar Dost niet te zullen staken. ,,Daarna hebben we de grondradar gebruikt. De beelden daarvan worden nu geanalyseerd.”

Jeanette Kruit van Signi bevestigt zijn verhaal, maar waakt voor te veel enthousiasme. ,,Het is pas groot nieuws als Willeke echt wordt gevonden. Het is zo'n moeilijke zaak. Dit soort berichten brengt opnieuw veel onrust bij de betrokkenen.”

Ze verwacht dat de analyse van de radarbeelden in januari is afgerond. 

Pleeggezin

Willeke Dost verdween in januari 1992. Ze was toen vijftien jaar oud. Er is nooit meer iets van haar vernomen. Zij woonde indertijd bij een pleeggezin in het Drentse Koekange, vlakbij Meppel. In het weiland achter de boerderij van dat gezin is al diverse malen gezocht, de laatste maal in november. Dat leverde opnieuw niets op.

Daarop kondigden Bruintjes en co een zogeheten prikactie aan, waarvoor veel vrijwilligers zich hadden aangemeld. De bedoeling was dat ze op 15 december in de grond zouden prikken, om te ontdekken of het weiland eerder ergens omgewoeld was.

Volledig scherm
Graafwerkzaamheden op een perceel in het Drentse Koekange, in het onderzoek naar de in 1992 verdwenen Willeke Dost (15). © ANP
Volledig scherm
© ANP Graphics
  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.