Robert de Vries heeft op zonnige dagen vaak last van uitschakeling van zijn zonnepanelen omdat het netwerk overbelast is.
Volledig scherm
PREMIUM
Robert de Vries heeft op zonnige dagen vaak last van uitschakeling van zijn zonnepanelen omdat het netwerk overbelast is. © Wilbert Bijzitter

Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst

Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

7 reacties

 • Joseppe Greuters

  1 maand geleden
  Bij mijn in de buurt zijn het degene die het eerste bij de subsidie aanvraag waren,het eigenlijk zelf kunnen betalen die tig panelen op hun huis en garage plempen. Lekker dubbel voordeel terwijl ik met mijn sociale huurwoning er eenvoudig geen baat bij heb... en veel moet betalen. Als dit beter gereguleerd was dan had iedereen er voordeel aan gehad. Tot nu vind ik het Karma.....
 • Chinta M.L. Koster

  1 maand geleden
  @Yvonne Veld...Helemaal eens! Hebzucht en angst voor tekorten in welke zin dan ook daar hebben veel mensen last van.Bang om ergens te laat te komen, bang voor verlies etc dus ook bang voor te weinig panelen. Bij mij in de buurt ligt het hele dak vol en ook de zijgevel van dit hoekhuis is betimmerd met zonnenpanelen.Aso trouwens want de mensen die vanuit hun huis op die gevel uitkijken zien zwarte platen waar ze nu op uitkijken. ASO gedrag! Ikk ikke een beetje afstemmen op je buren ho maar.
 • evert koekkoek

  1 maand geleden
  Ik zie het niet als een probleem. Reguliere elektriciteitscentrales passen voortdurend hun opgewekte vermogen aan aan de vraag. Kan met zonnepanelen ook heel goed. Als je teveel opwekt en het teveel opgewekte niet aan het net kwijt kan schakel je gewoon een aantal panelen uit.
 • R. Veldhuis

  1 maand geleden
  Het milieu bewuste is ook heel erg te zoeken. De rendementsinstelling daarin tegen niet. Natuurlijk is het zonde maar het positieve nieuws is dat we ook bezig zijn met een prestatie dat we overdag in ieder geval al steeds meer groene stroom hebben. Het is nu alleen nog slimmer inparkeren met IFTTT waardoor je zelf overdag meer stroom zal verbruiken door bijvoorbeeld de wasmachine die om 3 uur begint te draaien en de vaatwasser om 1 uur. Slimme laadpalen die dan goedkoper zijn zijn ook een optie
 • Yvonne Veld

  1 maand geleden
  Met dank aan mensen die zonnepanelen als leuk verdienmodel zagen / zien. Je dak of tuin vol leggen met 20, 30, 40 of meer panelen terwijl je zelf aan 10 of minder meer dan genoeg hebt. Zo ontneem je andere particulieren en (boeren)bedrijven de mogelijkheid om hier ook gebruik van te maken.