Zorg wil nationaal herstelplan: ‘We kijken echt als een berg tegen uitgestelde operaties aan’
UpdateEr moet een nationaal herstelplan voor de zorg komen om personeel voor te bereiden op de situatie na corona. Dan wacht een enorme berg ‘inhaalzorg’, maar de mentale en fysieke schade bij medewerkers is groot. ,,Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren.”
Dat stellen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN. Ze roepen het ministerie, zorgverzekeraars en anderen partijen in de zorg op om zich aan te sluiten bij het plan, waarvoor de artsen en verpleegkundigen zelf het initiatief namen.
Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg noemt het ‘cruciaal’ dat het herstelplan er komt. Het ministerie zegt dat de zorg daarin het beste het voortouw kan nemen, ook omdat de zorg zelf het beste beeld heeft van de behoeften op de werkvloer. De Nederlandse Zorgautoriteit helpt met het in kaart brengen hoeveel zorg er ingehaald moet worden.
Volgens beide beroepsverenigingen doet het zorgpersoneel door de coronacrisis al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. Dat leidt tot een grote fysieke en mentale belasting en tot meer ziekteverzuim onder meer door burn-outs. Volgens V&VN zit 10 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ziek thuis, ruim twee keer zoveel als normaal.
‘Dit neem je als arts mee naar huis’
Ook bij artsen eist de druk zijn tol, zegt Peter-Paul van Benthem, voorzitter van FMS. ,,De kritieke planbare zorg staat nu bijna overal onder druk. Behandelingen van patiënten met hartproblemen, met kanker, mensen die op wat voor complicaties dan ook afstevenen, moeten worden uitgesteld. Dat neem je als arts mee naar huis. Je wilt niet dat er iets misgaat.”
Daarnaast kampt veel personeel met de naweeën van een coronabesmetting, zogenaamde long covid. ,,We krijgen steeds beter inzicht in de langetermijngevolgen van corona”, zegt Van Benthem. ,,Mensen worden niet meer goed fit, ook jonge mensen niet.” Zowel voor zorgmedewerkers met een burn-out als met long covid moet er goede begeleiding komen, stellen beide partijen in een interview met deze site.
Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren
Het herstel van het personeel is des te belangrijker, omdat hen na de derde golf een grote hoeveelheid inhaalzorg wacht. Sinds februari vorig jaar zijn nu al bijna twee miljoen mensen minder door een huisarts naar een medisch specialist verwezen dan vooraf ingeschat, blijkt uit cijfers van Zorgdomein. ,,We hebben echt nog geen idee hoe we dat moeten gaan doen”, zegt Van Benthem.
Bianca Buurman, voorzitter van V&VN: ,,Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren. Maar dat kan alleen als we ook nadenken over hoe we onze mensen rust geven, zodat ze fysiek en mentaal kunnen herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vader wilde met geweld miskraam veroorzaken: poging doodslag op ongeboren kind
Sommige misdaden zijn nauwelijks voor te stellen. Een inwoner van Cranendonck zou met geweld hebben geprobeerd zijn zes maanden zwangere partner een miskraam te bezorgen. Het Openbaar Ministerie spreekt van een poging tot doodslag op een ongeboren kind. -
NS gaat inchecken met betaalpassen testen
Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vandaag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. -
PREMIUM2
Dit is het Zeeuws ijsmeisje (en ze is niet te zuinig populair)
Zodra de muziek uit haar roze ijswagen klinkt, springen alle kinderen een gat in de lucht. Marianne - alias Zeeuws IJSmeisje - brengt welkome verkoeling op Zeeuwse stranden. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Ziekenhuizen zijn voorbereid op code zwart: hoe dicht zijn we dat rampscenario genaderd?
Morgen gaan de terrassen open, maar uit de ziekenhuizen komt de ene na de andere noodkreet. Daar is de voorbereiding op code zwart in volle gang. Hoe dicht zijn we dat scenario genaderd? En hoe zit het met de uitwijkmogelijkheid naar Duitsland?
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Schiphol gaat vertraagde reizigers compenseren voor gemiste vluchten
Reizigers die vanaf 23 april hun vlucht hebben gemist door lange rijen op Schiphol, krijgen daarvoor een compensatie. Het gaat om kosten die niet al door de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering vergoed worden. De regeling geldt ook voor gedupeerden van Eindhoven Airport, maar dan voor reizigers vanaf 23 mei.