Een toga met bef in de rechtszaal in het paleis van justitie in Den Haag. ANP ROEL VISSER
Volledig scherm
Een toga met bef in de rechtszaal in het paleis van justitie in Den Haag. ANP ROEL VISSER © ANP XTRA

Zorgen bij advocaten over veiligheid, orde kreeg recent meerdere waarschuwingen

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, zegt recent “een of meerdere meldingen” te hebben ontvangen van advocaten die zich niet veilig voelen. Henrichs zegt dit op vragen naar aanleiding van de moord op strafpleiter Derk Wiersum. Over de aard van de meldingen wil de deken niet uitweiden.

Volgens Henrichs bestaat er een protocol voor dergelijke meldingen, maar stamt dat “uit een tijd waarin de huidige gebeurtenissen niet denkbaar waren”. Dergelijke meldingen kunnen betrekking hebben op, bijvoorbeeld, onenigheid met cliënten.

Volgens het protocol bespreekt de deken signalen van advocaten over onveiligheid met de hoofdofficier van justitie. Henrichs zegt dat hij woensdag meerdere malen contact met de Amsterdamse hoofdofficier heeft gehad.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”