Zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen in farmaceutische bedrijven
Volledig scherm
Zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen in farmaceutische bedrijven © ANP

Zorgverzekeraars beleggen zelf in peperdure medicijnen

Zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. Daarmee lijken ze in strijd te handelen met hun doelstelling om de zorgkosten laag te houden, schrijft de Volkskrant vandaag.

Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis belegden vorig jaar in Biogen, Vertex en Gilead, drie bedrijven die onlangs in opspraak raakten door de torenhoge prijzen die ze voor medicijnen vroegen zonder die te onderbouwen. VGZ zou enkele weken geleden zijn aandelen hebben verkocht na kritiek van het Zorginstituut.

Pervers

Quote

Dit is niet verkoop­baar, het is buitenge­woon pijnlijk en pervers

Toine Pieters

,,Dit is niet verkoopbaar, het is buitengewoon pijnlijk en pervers'', zegt hoogleraar geschiedenis van de farmacie Toine Pieters in de krant.

De zorgverzekeraars geven zelf aan dat ze zich ook zorgen maken over de hoge prijzen, maar dat ze als aandeelhouders wel invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de farmaceuten. Bovendien brengt de noodzakelijke ontwikkeling van medicijnen volgens de verzekeraars ook veel goeds en drukt een goed beleggingsresultaat de zorgpremie.

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? ,,Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk.'' Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”