‘Zware meiden’: 18 vrouwen op nieuwe Most Wanted-lijst van Europol

Criminelen zijn niet alleen zware jongens, er zitten ook genoeg vrouwen tussen het geboefte. Met de campagne ‘Crime has no gender’ wil de Europese politiedienst Europol wijzen op de rol die de dames op de criminele markt spelen. Vandaag verschijnt daarom een nieuwe lijst met meest gezochte criminelen. De ‘most wanted’-lijst bestaat vooral uit voortvluchtige vrouwen. 

Volledig scherm
Wie of wat gaat er schuil achter het masker? © Europol

De emancipatie is duidelijk niet aan de misdaad voorbijgegaan. Op de nieuwe opsporingslijst, met 21 boeventronies, staan maar liefst 18 vrouwen. Om eind oktober een beetje in Halloween-sferen te blijven zijn alle criminelen gemaskerd, maar zodra je ze aanklikt en naar beneden scrolt geven ze hun geslacht en hun carrière prijs. Daden die ‘even ernstig’ zijn als die van de heren, benadrukt Europol.

,,Mensen denken dat misdaden meestal niet door vrouwen worden begaan’’, zegt woordvoerster Tine Hollevoet van de internationale politiedienst. ,,Maar ze zijn er, en ze zijn net zo ernstig als die door mannen worden gepleegd.’’ De aanklachten lopen uiteen van drugsvergrijpen tot mensenhandel en moord. Europol hoopt door de nieuwe lijst de dames in de kraag te kunnen grijpen.

Lachen vergaat je

Volledig scherm
Naarmate de vermomming afgaat, wordt meer duidelijk. © Europol
Volledig scherm
De criminele zaken doen duidelijk niet onder voor de heren. © Europol

,,Het is de bedoeling zoveel mogelijk bezoekers naar de site te trekken’’, vervolgt Hollevoet. ,,Onze ervaring leert dat de kans om criminelen te vinden groeit naarmate meer mensen de voortvluchtigen hebben gezien.’’ Op de lijst prijken de namen van Jessica Edosomwan, een Nigeriaanse die gezocht wordt voor betrokkenheid bij een prostitutienetwerk in Frankrijk, en de Hongaarse kindermisbruiker en drugshandelaar  Ildiko Dudas.

De door Nederland gezochte Elizabeth Dizon Honrada heeft ook een plekje. De 57-jarige Filipijnse lacht je vriendelijk tegemoet, maar het lachen vergaat je zodra je haar doopceel leest. Ze is op de loop voor justitie sinds ze werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het smokkelen van tientallen kilo's coke tussen Suriname en Nederland. Ze werd in 2003 gepakt in de Rotterdamse haven met 30 kilo van het witte goedje aan boord. 

Dat de aanpak van Europol werkt, blijkt uit het feit dat sinds de invoering van de Europese ‘Most Wanted’-lijst in 2016 al 69 zware criminelen konden worden opgepakt. In 21 gevallen was dat mogelijk dankzij tips van het publiek, maar er waren ook gangsters die zichzelf aangaven omdat ze breeduit online waren te zien. Dat is aandacht waar de heren én dames duidelijk niet op zitten te wachten.

Volledig scherm
Elizabeth Honrada is al vijf jaar op de vlucht voor justitie in Nederland. © Europol
  1. Justitie in zaak abortusmoord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geaborteerd worden

    Justitie in zaak abortus­moord: Dennis wilde een meisje, jongen moest geabor­teerd worden

    In de rechtbank in Amsterdam diende vanmorgen de eerste pro forma-zitting in de bizarre zaak tegen Dennis van E., de financieel deskundige die zijn zwangere Braziliaanse vrouw Patricia om het leven zou hebben gebracht met drugs en abortuspillen. Justitie lijkt ervan overtuigd dat verdachte Dennis een meisje wilde en geen jongen en dat hij daarom zijn vriendin zwaar onder druk zette abortuspillen in te nemen. Zelfs al toen ze nog in Brazilië was.