Bang voor ratten? Nu niet meer

Diane Özdamar, een 32-jarige kunstenares uit Montreal (Canada), heeft een missie: het slechte imago van ratten opvijzelen. Ze maakt al sinds 2008 schattige foto's van de knaagdieren om de wereld duidelijk te maken dat ratten geen vieze beesten zijn maar 'uiterst vriendelijke haarballen met een hoog knuffelgehalte'. 

Özdamar begon de ratten te fotograferen, omdat ze 'kansarme knagers' in asiels aan nieuwe baasjes wil helpen. Dat is nog knap lastig, omdat veel mensen volgens Diane denken dat ratten vieze beesten zijn, die alleen op vuilnisbelten en in riolen leven.

,,Ik ontdekte al snel dat mijn foto's kunnen helpen om potentiële rattenbaasjes over de streep te trekken'', vertelt de kunstenares aan The Huffington Post. ,,Er zijn zelfs mensen die door mijn werk afrekenden met hun hardnekkige rattenfobie.''

Volgens Diane zijn ratten de liefste huisdieren. ,,Ze zijn een soort mix van een kleine hond en een kat, en erg slim, aanhankelijk en loyaal. Ook leuk: ratten zijn speels en ze 'lachen' als ze worden gekieteld. En net als katten vinden ze het leuk om achter touwtjes aan te jagen.'' Er is, zo benadruk de kunstenares, maar één nadeel aan ratten. ,,Ze leven maar kort, zo'n vier jaar. Net als je aan ze gehecht bent geraakt, overlijden ze.'' 

Volledig scherm
© Diane Özdamar
Volledig scherm
© Diane Özdamar
Volledig scherm
© Diane Özdamar
Volledig scherm
© Diane Özdamar
Volledig scherm
© Diane Özdamar
 1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.
 2. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.
 3. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.