Kolossale Knickers bewijst: formaat doet er wel degelijk koe... eh, toe

videoGroot, groter... grootst. Wie zegt dat formaat er niet toedoet, moet eens goed kijken naar de afmetingen van os Knickers. Deze Australische gigant steekt met kop en schouder boven de massa uit. Het dier is met een schofthoogte van 1 meter 94 zo fors, dat het slachthuis hem niet wil hebben. 

De eerste reactie bij het zien van foto's van de zwart-wit-gevlekte Knickers is er een van ongeloof: dat moet gephotoshopt zijn! Maar aan de beelden van de gecastreerde stier is niet gerommeld. Volgens Australische media is Knickers met zijn rijzige verschijning en een gewicht van 1400 kilo de grootste van het land. 

Zijn voorkomen betekende ook de redding van de reusachtige tegenvoeter. Waar Knickers’ soortgenoten doorgaans na een aantal jaar als hamburger of vette steak op de barbecue belanden, wil geen abattoir de kolos hebben. De inmiddels 7-jarige os, goed voor minstens 4000 burgers, past simpelweg niet in de veewagen, weet ABC News Australia.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Knickers valt nogal uit de toon tussen zijn krap bemeten soortgenoten. © AP

‘Hij had geluk’

Was het wel gelukt om hem bij het slachthuis te krijgen, dan nog was het schier onmogelijk geweest Knickers tot hapklare stukken te verwerken. Het transportsysteem in de slachterij had het gewicht - vergelijkbaar met een modale personenauto - niet kunnen torsen. ,,Hij had geluk en bleef achter’’, zegt eigenaar Geoff Pearson.

En dus mag de Holstein-Friesian, een Amerikaans runderras dat ook veel in Nederland wordt gehouden, zijn dagen slijten tussen de waarschijnlijk minder gelukkige koeien. Zij het zonder teelballen, want die gingen eraf. Juist de castratie van Knickers heeft er, wegens een verandering in zijn hormoonhuishouding, voor gezorgd dat hij zo groot is geworden.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Als Knickers aan de wandel gaat, volgen honderden koeien hem op de voet. © AP

Niet de grootste

Op de boerderij van Pearson in Lake Preston, ten zuidwesten van Perth, steekt Knickers letterlijk met kop en schouders boven de rest uit. Tussen de overige krap bemeten bruine runderen valt hij behoorlijk uit de toon. Zozeer zelfs dat hij, zeker in Australië, een ware internetsensatie is geworden. Toch is Knickers niet het grootste rund ter wereld.

Die is te vinden in Italië en meet 2 meter 2. Tijdens een show in Rome tikte een os luisterend naar de naam Bellino, dat zoveel als ‘knapperd’ betekent, ruim de tweehonderd centimeter aan. Daarmee is de Italiaanse reus langer dan basketballegende Michael Jordan (1 meter 98) en haalde hij zelfs officieel het Guinness Wereldrecordboek. 

Knickers, dat vertaald ‘onderbroek’ betekent, dankt zijn naam aan een ander rund, de Brahmaanse os Bra oftewel ‘bustehouder’.  ,,We hadden al een bh en met hem erbij ook een onderbroek’’, lacht veehouder Pearson. Knickers heeft niet alleen online veel volgers, maar ook in de wei lopen ze met hem weg. ,,Zodra hij opstaat, lopen er honderden koeien achter hem aan. We weten precies wanneer Knickers aan de wandel is.’’

 1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
 2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 3. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.