Volledig scherm
De eeuwen hadden op Sint Joris minder invloed dan de kwast van de restaurateur. © Facebook/ArtUs Restauración Patrimonio

Prutswerk tovert 500 jaar oud beeld van Sint Joris om in Disneyfiguur

De legende van Sint Joris en de Draak lijkt ervoor gemaakt, maar als het om de restauratie van een 16de eeuws beeld gaat, zijn Disneyklassiekers geen goed voorbeeld. Dat ondervond een Spaans kerkje, toen een lokale schoolmeester de kwast ter hand nam en de 500 jaar oude Joris wel heel modern uit de verf liet komen.

Volledig scherm
Ook het paard van de drakendoder kreeg een lik verf. © Facebook/ArtUs Restauración Patrimonio

Zonder enige kennis van zaken ging de handvaardigheidsleraar uit San Miguel de Estella, in het noorden van Spanje aan de slag met het eeuwenoude beeld. Waar musea kunstwerken doorgaans alleen aan restaurateurs met een gedegen kunsthistorische achtergrond toevertrouwen, dacht een priester dat het waardevolle houtsnijwerk in goede handen was. Hij had er niet verder naast kunnen zitten.

Weggestopt in het Spaanse kerkje hadden de eeuwen minder invloed op de noeste drakendoder dan het broddelwerk van de onderwijzer. Het vrij onbekende beeld van de katholieke schutspatroon te paard was ‘hooguit wat vuil’, maar ziet er na de restauratie uit als een glimmende popart-creatie. Kunstkenners schreeuwen moord en brand en vinden het onbegrijpelijk dat de kerkleiding en het stadsbestuur geen deskundigen hebben geraadpleegd.

Robin T on Twitter

Cuando te pides un San Jorge de Estella por Aliexpress y cuando te llega

Plakkaatverf

Volledig scherm
Na de restauratie zag de Heiland eruit als een aap © REUTERS

,,De restauratie had voorgelegd moeten worden aan het stadsbestuur en had hun toestemming moeten krijgen’’, zegt burgemeester Koldo Leoz van San Miguel. Met zijn knalharde nieuwe kleuren, die zo uit een doos plakkaatverf lijken te komen, hebben de schutspatroon en zijn nobele ros nu veel weg van Walt Disneykarakters. Op internet wordt de draak gestoken met het gepruts en wordt het beeld vergeleken met Playmobilpoppetjes.

Spaanse conservators en restaurateurs noemen de mislukte restauratie een ‘pijnlijk gebrek aan vereiste kundigheid’. De kunsthistorici buigen zich nu over de redding van het eeuwenoude beeld en hopen dat het Disneyeffect weg valt te poetsen. Het debacle roept slechte herinneringen op aan eerder goedbedoeld gekladder. In 2012 viel de muurschildering Ecce Homo, in het eveneens Spaanse Borja, ten prooi aan onkunde. Na de restauratie zag de Heiland er uit als een aap.

Overigens heeft die amateuristische uitschieter het stadje én de destijds 80-jarige restaurateur geen windeieren gelegd. Cecilia Giménez is door wat omschreven wordt als ’de slechtste restauratie ter wereld’ een ware beroemdheid geworden. Kunstliefhebbers kwamen van heinde en ver naar Borja om de Ecce Homo, nu in een eigen museum, te kunnen zien. De Spaanse kreeg zelf duizenden volgers op Facebook en verkocht haar eigen werk voor goed geld via veilingsite Ebay. 

OKDIARREA ™ on Twitter

ARTE: Encargan a Playmobil la restauración de la restauración del San Jorge de Estella.

Fulano Nosequién on Twitter

Madre mía, el San Jorge de Estella!!!

Le Kim | #TeamAsia on Twitter

Quiero decir, yo al San Jorge de Estella el parecido se lo veo

Osa Licenciosa on Twitter

El "restaurador" del San Jorge es fan de Marty Feldman.

Volledig scherm
De Ecco Homo was volgens kenners al geen meesterwerk. De muurschildering werd in 1910 in twee uur tijd door kunstenaar Elias Garcia Martinez op een kerkzuil geschilderd. De mislukte restauratie door Cecilia Giménez maakte de schildering wereldberoemd. © AFP
  1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

    Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

    Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.