Volledig scherm
De overval op de spaarbank van Longyearbyen was de eerst bankroof ooit op Spitsbergen. © Shutterstock

Suïcidale Rus beroofde bank Spitsbergen om niet naar huis te hoeven

Maksim Popov ging vorig jaar in Longyearbyen, op Spitsbergen, met 70.000 Noorse kronen aan de haal na een overval op de noordelijkste bank ter wereld. De 29-jarige Russische bankrover leek vergeten te zijn dat hij op een eiland in de Noordelijke IJszee zat. Hij kwam niet ver en verdwijnt nu voor veertien maanden in een Noorse cel. Precies wat hij wilde, zo blijkt.

Als hij al het plan had om de spaarbank in Longyearbyen, de grootste plaats van de Noorse eilandengroep, te overvallen, was het niet erg doordacht. De Rus liep in december vorig jaar de bank binnen met een gehuurd geweer en eiste geld. In totaal nam hij zo'n 70.000 Noorse kronen mee. Omgerekend zo'n 7000 euro. Ontsnappen van Spitsbergen is echter onbegonnen werk.

Het eiland kent maar een paar kilometer weg. Boten leggen er ‘s winters niet aan en per dag vertrekken slechts twee vluchten van het eiland. Popov miste de eerste en werd opgepakt toen hij wilde inchecken voor de tweede. Bij gebrek aan een gevangenis op Spitsbergen werd de bankrover in een cel op het vasteland van Noorwegen gestopt, waar hij ook de resterende veertien maanden mag uitzitten.

Suïcidaal

Vidar Arnesen, de lokale politiechef van Spitbergen, zegt nu tegen de Britse omroep BBC dat Popov nooit van plan was om de bank te overvallen. Ook zou het hem niet om het geld te doen zijn geweest en zou hij nooit hebben willen vluchten. Een plan om daadwerkelijk van het eiland af te komen, had hij evenmin. Hij was, zo blijkt uit de rechtbankpapieren, naar Spitsbergen gekomen om zich van het leven te beroven.

De suïcidale Rus dacht op het ijskoude eiland, op zo'n 1000 kilometer van de Noordpool, eenvoudig aan een vuurwapen - nodig om de bewoners tegen ijsberen te beschermen - te komen om zijn destructieve gedachten in daden om te zetten. Uiteindelijk kwam het daar niet van. Omdat hij ook niet terug wilde naar Rusland, besloot hij de bank te overvallen en zich te laten arresteren. 

Waarom Popov niet terug wilde naar zijn moederland wil hij overigens niet zeggen. De veertien maanden cel krijgt hij alleen opgelegd wegens het dreigen met een vuurwapen. Criminaliteit op Spitsbergen komt bijna niet voor. Met slechts 3000 inwoners, waarvan er ongeveer 2000 in Longyearbyen leven, kent bijna iedereen elkaar. Popov gaat de Spitsbergse geschiedenisboekjes in als de eerste bankovervaller ooit.