Volledig scherm
Jay (links) is non-binair. Rueben, op deze foto zwanger, is inmiddels bevallen van een gezonde baby. © GoFundMe

Transman bevalt van baby met donorzaad van transvrouw

Geboren als vrouw, twaalf jaar geleden een gendertransitie ondergaan, en nu op 39-jarige leeftijd bevallen van een gezonde baby van zaad van een vrouw die als man werd geboren. Dat is het verhaal van de Engelse Rueben Sharpe uit Essex.

In 2007 besloot Rueben om als man verder door het leven te gaan. Hij nam mannelijke hormonen die hem een baard, diepe stem en mannelijke kenmerken gaven. De Brit was zijn moederinstinct echter nog niet verloren en besefte dat hij een kind wilde, samen met zijn partner Jay. Jay, geboren met vrouwelijke kenmerken, is non-binair. Dat wil zeggen dat Jay zich niet identificeert als man of vrouw. Daarom moest het stel op zoek naar een zaaddonor. 

Met zijn baarmoeder en eierstokken nog intact zeiden doktoren tegen Rueben dat het mogelijk was om een kind te krijgen. Hij stopte daarna met nemen van het mannelijke hormoon testosteron en onderging een vruchtbaarheidsbehandeling.

‘Na zes jaar weer ongesteld’

Het leek voor Rueben eindeloos te duren. Maar na vele hormoon- en vruchtbaarheidstests was er eindelijk goed nieuws. ,,Ik werd wakker en voor het eerst in zes jaar was ik ongesteld”, vertelt de 39-jarige trouwfotograaf aan de Britse site Mirror. ,,Ik was zo opgelucht. Het voelde raar, maar het was het begin van iets dat ik heel graag wilde.”

Rueben en zijn partner Jay gingen op zoek naar een zaaddonor. Ze kwamen uit bij een kennis die transvrouw is, maar nog wel sperma kon produceren. ,,Het leek me perfect”, zegt Rueben. ,,Zaaddonatie is een grote beslissing, maar toen wij het vroegen aan de donor voelde het zó goed.” 

‘Eindelijk compleet’

Om de dure behandeling te kunnen betalen, startten de twee een crowdfundingsactie. Al snel werd het benodigde bedrag opgehaald en onderging Rueben een kunstmatige bevruchting. Hierbij wordt het donorzaad in de baarmoeder geplaatst. Rueben raakte zwanger, en nu een jaar later, zit hij met zijn 3 maanden oude baby Jaimy in zijn armen op de bank. 

Na een gezamenlijke prachtkerst is het kersverse gezin is dolblij: ,,Het heeft zes jaar geduurd, maar eindelijk hebben we een baby in onze armen. Dat was het einddoel. Ik voel me compleet.”

Er zijn al eerder transmannen bevallen van baby's, maar nog niemand heeft er zo openlijk over gesproken als Rueben en Jay.

Volledig scherm
Rueben (linksonder) en Jay © GoFundMe
 1. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 2. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.
 3. Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Deens model: Met één wenkbrauw krijg ik meer opdrachten en aandacht van mannen

  Sarah Marie Goldschmidt Clark (18), een make-upartieste en amateurmodel uit de Deense stad Kopenhagen, epileerde meermaals per week haar wenkbrauwen omdat ze last had van een zogenoemde monobrow: duidelijk zichtbare haartjes boven de neus tussen de ene en de andere wenkbrauw. Maar daar is ze om meerdere redenen mee gestopt. ,,Ik krijg, sinds ik alles laat doorgroeien, meer dan ooit foto-opdrachten en aandacht van mannen.”