Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

Verpleegster die marathon uitliep in uniform krijgt tóch record toegekend

De verpleegster die in haar werkkleding de marathon van Londen liep een wereldrecord te verbreken, wordt door het Guinness Book of Records uiteindelijk tóch erkend in haar poging. Ze wilde de snelste zijn die de marathon in een verpleegstersuniform rende. 

Jessica Anderson finishte 22 seconden sneller dan het oude record van 3 uur 8 minuten en 54 seconden, maar werd niet erkend omdat ze geen verpleegstersjurk, -schort en kapje droeg.

De vrouw was het daar niet mee eens en maakte dat kenbaar in de media, waar ze veel weerklank vond. Op sociale media werd al snel de actie #whatnurseswear (#watverplegersdragen) opgestart, waarbij verplegers en verpleegsters selfies posten in hun werkkleding: meestal een uniform bestaande uit een broek en een jasje of t-shirt.

Geschrokken van alle commotie liet het bedrijf Guinness World Record  weten de beslissing om Anderson het record niet toe te kennen, te heroverwegen. Vandaag liet het bedrijf weten dat Jessica Anderson toch de nieuwe recordhouder is geworden. ,,Onze richtlijnen voor het verpleegstersuniform waren ouderwets en bevestigden een stereotype. Daar bieden we onze excuses voor aan”, aldus een verklaring. ,,We hebben Jessica Anderson nu het record toegekend voor de snelste marathon in een verplegersuniform.”

Onrecht

De vrouw laat weten erg blij te zijn: ,,Voor mij ging dit verder dan het behalen van een wereldrecord. Ik heb bewust besloten om mijn echte uniform te dragen tijdens de race, wetende dat het niet zou tellen”, zegt ze. ,,Hoewel de kleding van verplegers onderling verschilt, is het wel zo dat ze ontworpen zijn voor vrouwen én mannen die op allerlei manieren voor mensen zorgen over de hele wereld. Ik zou mijn beroep onrecht hebben aangedaan als ik in een grappig verpleegsterskostuum zou hebben meegedaan.”

  1. Scamp the Tramp is officieel de lelijkste hond ter wereld

    Scamp the Tramp is officieel de lelijkste hond ter wereld

    Scamp the Tramp nam het dit jaar bij de verkiezing van de lelijkste hond ter wereld op tegen 18 andere viervoeters en ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal. De straathond (rassencombinatie onbekend) werd in 2014 door zijn baasje op het nippertje van de dood gered. Ze haalde hem van de weg en wist dat ze de juiste keuze had gemaakt toen hij in de auto meedanste op Bob Marley. Baasje en hond zijn nu een trofee en 1.500 dollar rijker.
  2. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aangetroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.