Is Bitcoin beter dan Ripple of toch niet?
Bitcoinkoers.orgUit de koers van Bitcoin blijkt toch wel degelijk dat deze cryptomunt de leider is onder de digitale valuta’s. Dit komt door de marktkapitalisatie, maar ook door de algemene acceptatiegraad. Alsnog blijven andere cryptovaluta’s in waarde stijgen, onder meer door de gevarieerde toepassingen en het groeiende aanpassingsvermogen. Op het moment staat Ripple (XRP) op plek vier in de lijst van de grootste virtuele munten op basis van marktkapitalisatie. Alleen Bitcoin, Ethereum en Tether doet het beter. XRP wordt trouwens meestal Ripple genoemd, wat eigenlijk niet helemaal klopt. Ripple is technisch gezien namelijk de naam van het bedrijf en het netwerk achter XRP, wat de daadwerkelijke cryptocurrency is. Aan de Ripple koers kun je zien dat deze munt het steeds beter doet, al is het alsnog een stuk minder waard dan Bitcoin. Betekent dit dan ook direct dat XRP slechter is dan BTC of is dat niet het geval? Er zitten in ieder geval genoeg verschillen tussen de twee digitale munten, zoals je hieronder kunt lezen.
Ripple is meer dan een cryptomunt
Bitcoin werkt op een openbaar blockchain grootboek. Dit ondersteunt de digitale valuta, die ingezet wordt om het betalen voor producten en diensten eenvoudiger te maken. Bitcoin, wat het netwerk is, staat met name bekend om de Bitcoin munt, wat meestal aangeduid wordt als BTC. Het netwerk zelf is gebaseerd op het blockchain concept. Dit is in principe een grootboek van geverifieerde transacties en administratie. Miners verifiëren constant transacties. Ze voegen ze dan toe aan de Bitcoin blockchain, wat dus functioneert als een grootboek van alle activiteiten over het netwerk. Miners worden beloond met BTC bij het succesvol valideren van specifieke hoeveelheden transacties, dit krijgen ze in ruil voor hun rekenkracht en tijd. XRP is juist een technologie die voornamelijk bekend staat om zijn digitale protocol en betalingsnetwerk. Ripple is namelijk misschien nog beter bekend als een betalingssysteem, terwijl het ook direct een overmakingssysteem en activawissel is. Het werkt meer zoals SWIFT, wat een dienst is voor internationale geld- en activa-overboekingen. Het wordt gebruikt door een netwerk van financiële tussenpersonen en banken.
Transactievalidatie
Het Ripple netwerk gebruikt niet het blockchain mining-concept. In plaats daarvan zet het een uniek gedistribueerd consensusmechanisme in via een netwerk van servers. Zo valideert het de transacties. De servers op het netwerk beslissen bij consensus over de authenticiteit en geldigheid van de transactie door een peiling uit te voeren. Hierdoor zullen bevestigingen zo goed als onmiddellijk gedaan kunnen worden zonder een centrale autoriteit. Hierdoor blijft XRP gedecentraliseerd, terwijl het ook een stuk sneller en betrouwbaarder is dan de meeste concurrenten. In het BTC nieuws lees je wel eens kritiek over het mining-systeem van het Bitcoin netwerk, wat bij Ripple dus niet het geval is.
Verwerkingstijd en -kosten
De bevestigingen die nodig zijn bij het doen van een transactie met behulp van Bitcoins kunnen zo nu en dan vele minuten duren. Bovendien kunnen ze gepaard gaan met hoge transactiekosten. Bij transacties waarvoor je XRP gebruikt zal dit niet het geval zijn. Deze aankopen zullen namelijk binnen een paar seconden bevestigd worden tegen erg lage kosten. Daarnaast is het ook goed om te weten dat BTC een totaal aanbod van zo goed als 21 miljoen munten heeft. Dit is nogal weinig in vergelijking met XRP, wat in totaal maar liefst 100 miljard voorgedefinieerde cryptomunten heeft.
Mining en circulatie
Bitcoin maakt gebruik van een proof-of-work systeem en mining. Zo worden nieuwe BTC munten vrijgegeven. Dit vormt een belangrijk component van het validatieproces. Bij XRP worden alle tokens juist vooraf gedolven. Hierdoor bestaat XRP mining dus niet op dezelfde manier als de mining bij BTC. Ook het vrijgavemechanisme van de cryptomunt is anders bij Bitcoin en Ripple. De Bitcoins worden namelijk vrijgegeven en toevoegt aan het netwerk als de miners ze vinden. Een slim contract regelt juist de vrijgave van de XRP munten. Moederbedrijf Ripple had eerst het doel om elke maand maximaal 1 miljard XRP tokens vrij te geven. Dit werd dus bepaald door een ingebouwd slim contract. De huidige oplage bedraagt momenteel meer dan 50 miljard munten. Als een deel van de XRP ongebruikt blijft dan zal dit in een specifieke maand teruggestort worden naar een geblokkeerde rekening. Hierdoor is het niet mogelijk om misbruik te plegen als gevolg van het overaanbod van de XRP cryptovaluta. Bovendien zal het hierdoor vele jaren duren voordat alle munten van Ripple beschikbaar zullen zijn.
Toepassingen
Bitcoin wordt ondertussen steeds meer gebruikt door individuen, maar ook door organisaties als virtuele valuta. Het betalingssysteem van Ripple is juist een stuk populairder bij banken. Dit valt al te zien aan RippleNet. Dit is een consortium van meer dan 200 financiële instellingen die gevestigd zijn in meer dan 40 landen. RippleNet zorgt ervoor dat internationale betalingen eenvoudig gefaciliteerd kunnen worden. Bovendien blijft het netwerk van Ripple groeien onder de financiële instellingen. Dit is een markt waarin het over het algemeen ruim voorloopt op de concurrenten in de wereld van digitale valuta’s. Ook BTC moet het hier afleggen tegen XRP, al lijkt het erop dat ook Bitcoin steeds meer gaat focussen op dergelijke bedrijven en organisaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.