Volledig scherm
Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst. Archieffoto Cees Baars

Aalderink verkozen tot beste bestuurder

HENGELO (G) - Henk Aalderink, burgemeester van de gemeente Bronckhorst, is door het vakblad Binnenlands Bestuur verkozen tot Beste Lokale Bestuurder van 2012. Hij was één van de tien genomineerden.

Tweede bij de verkiezing werd de burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, eindigde op de derde plaats.

Aalderink wordt vooral geprezen vanwege het feit dat hij er in slaagt het platteland op de kaart te zetten, zowel op lokaal, regionaal en landelijk als op Europees niveau. Als initiatiefnemer en voorzitter van de P10, het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten, zet hij zich in voor een meer evenwichtige benadering tussen platteland en stad en voor samenwerking tussen de lokale overheid en particuliere partijen bij het verkrijgen van middelen uit Europese fondsen.

Onderwerpen die hij uitdraagt zijn onder meer het omgaan met krimp en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld woningbouw, werkgelegenheid en de samenwerking met inwoners. Als burgemeester in het grensgebied met Duitsland zet hij zich ook in voor grensoverschrijdende samenwerkingsvormen, onder meer ter bevordering van werkgelegenheid.

Aalderink laat weten 'zeer vereerd' met de prijs te zijn en deze ook als 'prijs voor het platteland' te beschouwen'. Hij werd vorig jaar ook al EuroNederlander van het jaar.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek