Asbest vrijgekomen na zeer grote brand in Vorden

VideoTwee bedrijven aan de Handelsweg in Vorden zijn vanmiddag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De brandweer meldde eind van de middag dat de omgeving ruim is afgezet.

De brandweer doet nog onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Er is sowieso asbest vrijgekomen, meldt een woordvoerder van VNOG. Rond 17.15 uur was het vuur onder controle en werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. 

De brandweer laat weten laten weten dat de werkzaamheden nog zeker de hele avond zullen duren. In totaal zijn minimaal 50 brandweerlieden druk (geweest) met het incident.

Burgemeester aangedaan

Burgemeester Marianne Besselink is aangedaan door de brand: ,,Ik begrijp heel goed dat de betrokkenen in de omgeving er erg van zijn geschrokken. Er wordt onderzocht hoeveel van de omgeving nu moet worden afgezet. We werken heel hard aan het inzichtelijk krijgen van de benodigde vervolgstappen.’’ 

De brand brak rond 13.45 uur uit in een loods van een autobedrijf op het bedrijventerrein aan de oostzijde van Vorden. Al snel werd gesproken van een ‘zeer grote brand’ in het pand waar meerdere auto’s stonden. De enorme vlammen sloegen om zich heen, waardoor ook een naastgelegen loods van Plastic Products & More in brand vloog.

Volledig scherm
De brand sloeg over van loods naar loods. © GinoPress B.V.

Tim Oldehof, een medewerker van het laatstgenoemde bedrijf, was vrij toen hij bericht kreeg over de situatie. ,,Ik sprong meteen in de auto. Toen ik aankwam zag ik al dikke rookwolken en wist ik dat het misse boel was. Dit is een ramp, echt verschrikkelijk.’’ 

Volledig scherm
De enorme rookwolken bij brand in Vorden gezien vanuit de lucht. © Persbureau Heitink

Woningen ontruimd

De brandweer rukte met groot materieel uit. Omdat er weinig water in de omgeving beschikbaar is, werden speciale tankwagens en een watertransportsysteem van de brandweer opgeroepen. Met zo’n systeem kan water over een afstand van 500 meter worden getransporteerd.

Aangezien de loodsen al snel verloren waren, zetten de hulpdiensten intensief in om omliggende panden te beschermen. Woningen en bedrijven die in de omgeving staan zijn ontruimd. Bewoners en betrokkenen worden ondergebracht in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat in Vorden. Er waren rond 18.00 uur nog geen bewoners die daar gebruik van hebben gemaakt, meldde burgemeester Besselink.

Advies gemeente aan bewoners

Omwonenden die last hadden van de rook kregen het advies ramen en deuren te sluiten. Om mensen in de regio te waarschuwen werd een NL-Alert verzonden. De gemeente adviseert bewoners om vee en hobbydieren voorlopig binnen te houden. Gewassen uit de tuin waar zichtbare roetdeeltjes op zitten niet te eten en groenten of fruit te schillen of te pellen. Grote brokken verbrandingsresten moeten worden laten liggen voor controle.

Treinen

Op enkele honderden meters van de brandlocatie ligt het treinspoor van Zutphen naar Winterswijk. Even na 15.00 uur werden treinen op dit traject tussen Vorden en Lichtenvoorde-Groenlo stilgelegd. Rond 18.30 uur werd het  weer hervat. Ook de N319 is vanwege de brand afgesloten.

De brand woedde op het bedrijventerrein aan de oostkant van Vorden. Hier staan voornamelijk bedrijfspanden, maar ook een aantal woningen:

 1. Postcommandant verbolgen over kritiek op brandweer bij grote brand in Vorden: ‘Gevochten hebben ze!’
  PREMIUM
  video

  Postcomman­dant verbolgen over kritiek op brandweer bij grote brand in Vorden: ‘Gevochten hebben ze!’

  Bij de grote, uitslaande brand in een autobedrijf aan de Handelsweg in Vorden zou de brandweer eind mei ‘amateuristisch’ te werk zijn gegaan. Het bluskorps werd bovendien ‘gebrek aan kennis’ verweten en er zou een tekort aan bluswater zijn. Al die uitspraken die in het dorp bleven rondzingen, schoten postcommandant Bennie Hekkelman in het verkeerde keelgat. Hij plaatste een flink relaas op Facebook om een tegengeluid te laten horen. ‘Want gevochten hebben ze!’
 2. Vordense Mariëlle fietst honderden kilometers om haar hartsvriendin Marije te gedenken
  PREMIUM

  Vordense Mariëlle fietst honderden kilometers om haar hartsvrien­din Marije te gedenken

  Wat ooit begon als een intieme gedenkrit voor haar hartsvriendin Marije Gudde, is uitgegroeid tot een grote fietstocht voor het goede doel. De Vordense Mariëlle Klein Brinke stond in 2015 aan de wieg van HeavensRide. Ze fietste toen op 29 juni - de sterfdag van Marije - samen met haar man Ferdy een kilometertje of 100 ter nagedachtenis aan Marije. Op vrijdag 28 juni rijdt de 36-jarige Vordense samen met enkele andere diehards 400 kilometer: van Vorden naar het Groningse Uithuizermeeden en weer terug. De opbrengst van de tocht gaat naar Hospice Zutphen.

Achterhoek