Asbest vrijgekomen na zeer grote brand in Vorden

VideoTwee bedrijven aan de Handelsweg in Vorden zijn vanmiddag verwoest door een zeer grote uitslaande brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De brandweer meldde eind van de middag dat de omgeving ruim is afgezet.

De brandweer doet nog onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Er is sowieso asbest vrijgekomen, meldt een woordvoerder van VNOG. Rond 17.15 uur was het vuur onder controle en werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. 

De brandweer laat weten laten weten dat de werkzaamheden nog zeker de hele avond zullen duren. In totaal zijn minimaal 50 brandweerlieden druk (geweest) met het incident.

Burgemeester aangedaan

Burgemeester Marianne Besselink is aangedaan door de brand: ,,Ik begrijp heel goed dat de betrokkenen in de omgeving er erg van zijn geschrokken. Er wordt onderzocht hoeveel van de omgeving nu moet worden afgezet. We werken heel hard aan het inzichtelijk krijgen van de benodigde vervolgstappen.’’ 

De brand brak rond 13.45 uur uit in een loods van een autobedrijf op het bedrijventerrein aan de oostzijde van Vorden. Al snel werd gesproken van een ‘zeer grote brand’ in het pand waar meerdere auto’s stonden. De enorme vlammen sloegen om zich heen, waardoor ook een naastgelegen loods van Plastic Products & More in brand vloog.

Volledig scherm
De brand sloeg over van loods naar loods. © GinoPress B.V.

Tim Oldehof, een medewerker van het laatstgenoemde bedrijf, was vrij toen hij bericht kreeg over de situatie. ,,Ik sprong meteen in de auto. Toen ik aankwam zag ik al dikke rookwolken en wist ik dat het misse boel was. Dit is een ramp, echt verschrikkelijk.’’ 

Volledig scherm
De enorme rookwolken bij brand in Vorden gezien vanuit de lucht. © Persbureau Heitink

Woningen ontruimd

De brandweer rukte met groot materieel uit. Omdat er weinig water in de omgeving beschikbaar is, werden speciale tankwagens en een watertransportsysteem van de brandweer opgeroepen. Met zo’n systeem kan water over een afstand van 500 meter worden getransporteerd.

Aangezien de loodsen al snel verloren waren, zetten de hulpdiensten intensief in om omliggende panden te beschermen. Woningen en bedrijven die in de omgeving staan zijn ontruimd. Bewoners en betrokkenen worden ondergebracht in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat in Vorden. Er waren rond 18.00 uur nog geen bewoners die daar gebruik van hebben gemaakt, meldde burgemeester Besselink.

Advies gemeente aan bewoners

Omwonenden die last hadden van de rook kregen het advies ramen en deuren te sluiten. Om mensen in de regio te waarschuwen werd een NL-Alert verzonden. De gemeente adviseert bewoners om vee en hobbydieren voorlopig binnen te houden. Gewassen uit de tuin waar zichtbare roetdeeltjes op zitten niet te eten en groenten of fruit te schillen of te pellen. Grote brokken verbrandingsresten moeten worden laten liggen voor controle.

Treinen

Op enkele honderden meters van de brandlocatie ligt het treinspoor van Zutphen naar Winterswijk. Even na 15.00 uur werden treinen op dit traject tussen Vorden en Lichtenvoorde-Groenlo stilgelegd. Rond 18.30 uur werd het  weer hervat. Ook de N319 is vanwege de brand afgesloten.

De brand woedde op het bedrijventerrein aan de oostkant van Vorden. Hier staan voornamelijk bedrijfspanden, maar ook een aantal woningen:

  1. Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toegankelijk
    PREMIUM

    Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toeganke­lijk

    De slagboom en het hekwerk blijven staan op beide toegangswegen naar de hoofdingang van Kasteel Vorden, maar het pad door de tuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Al hebben de kasteelbewoners Karin de Rouw en Jos Hoenen liever dat wandelaars de bewegwijzerde voorkeursroutes nemen, die om het kasteel heen lopen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen De Rouw en Hoenen - die het kasteel bewonen en exploiteren - en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt.

Achterhoek