Productielijn van Aviko in Steenderen.
Volledig scherm
Productielijn van Aviko in Steenderen. © Jan Ruland van den Brink

Banenverlies dreigt bij Aviko, aardappelverwerker vraagt in brandbrief aan minister om subsidie

Aardappelproducent Aviko uit Steenderen komt in nood doordat ze geen aanspraak kan maken op de tijdelijke loonkostensubsidie van minister Koolmees. Het bedrijf vreest dat ze mensen moet ontslaan. Bij Aviko werken in Nederland 1100 mensen, van wie 500 in Steenderen.

Dat blijkt uit een brandbrief van het bedrijf aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Hij heeft vanwege de coronacrisis een regeling opengesteld voor bedrijven met omzetverlies, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Die bedrijven krijgen maximaal negentig procent van hun loonkosten vergoed.

Aviko valt buiten de boot

Aviko kan er geen aanspraak op maken, terwijl het bedrijf ook te maken heeft met een flinke daling van de omzet. Door de sluiting van de horecabedrijven in Nederland, kan ze een belangrijk deel van haar productie niet kwijt. Het bedrijf wil dat ze alsnog onder de NOW-regeling komt te vallen. ‘Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de banen van onze werknemers en uitkering van salarissen behouden kunnen worden’, schrijft topman Chris Deen aan minister Koolmees. 

Als het bedrijf geen loonkostensubsidie krijgt, wordt het ‘heel heftig’, zegt Deen in een toelichting op de brief. ,,Aviko zal dan niet in staat zijn haar personeel het behoud van banen te garanderen. Terwijl we dat zo graag willen.”

Minister doet nog geen toezeggingen

Aviko valt nu niet onder de NOW-regeling omdat het een werkmaatschappij is van voedselconcern Royal Cosun. Koolmees geeft alleen loonkostensubsidie aan moederbedrijven en niet aan werkmaatschappijen. Werkgevers- en werknemersorganisaties willen dat hij zich op dit punt soepeler opstelt, maar de minister heeft nog geen harde toezegging gedaan.

Volgens Aviko-topman Deen is de situatie extra wrang voor zijn bedrijf omdat de directe concurrenten wel loonkostensubsidie ontvangen. 

Het nieuwe koelhuis van Aviko in Steenderen.
Volledig scherm
Het nieuwe koelhuis van Aviko in Steenderen. © FOTO HISSINK

Achterhoek