Volledig scherm
De brandweer bestrijdt de brand aan de Handelsweg in Vorden. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Bewoners na verwoestende brand Vorden voorlopig niet terug naar huis; eerste opruimwerk begonnen

updateDe bewoners van de drie huizen die getroffen zijn door de verwoestende brand van dinsdag in Vorden, mogen nog niet terug naar hun woningen. Door de zeer grote brand zijn bovendien twintig bedrijven getroffen.

Dat werd woensdagmorgen duidelijk tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in het Kulturhus in Vorden over de gevolgen van de brand en de vrijgekomen asbest. Tientallen buurtbewoners en ondernemers waren aanwezig. In totaal moet ruim 25.000 vierkante meter grond worden schoongemaakt. 

Volgens Ron de Groot van het regionaal operationeel team van de brandweer zijn vanmorgen medewerkers van asbestsaneerder Enzerink uit Hengelo (Gld) in het getroffen gebied begonnen met de eerste opruimwerkzaamheden. Naar verwachting gaat de hele operatie drie tot vier weken duren. De prioriteit ligt nu om de toegangswegen naar de getroffen bedrijven schoon te krijgen.

Terug naar huis

Het is onduidelijk wanneer de gedupeerde bewoners kunnen terug keren naar hun huis, zij worden nu opgevangen bij familie en vrienden.  Dat treinverkeer enige tijd niet mogelijk was kwam niet door de rook maar omdat de brandweer bluswater moest halen uit een plas aan de andere kant van het spoor, aldus Ron de Groot.

Bij de GGD zijn volgens  Steven van der Lelie van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst geen meldingen binnengekomen van mensen met ernstige gezondheidsproblemen.  Bij de brand in twee bedrijfspanden ontstond veel rookontwikkeling en kwam ook nog eens asbest vrij. Op last van de brandweer zijn daarom gisteren meerdere woningen en bedrijfspanden aan de Bedrijvenweg en Netweg ontruimd.  

Inval door politie

Tijdens de bijeenkomst met de bewoners werd door een van de aanwezigen opgemerkt dat het bij het garagebedrijf waar de brand was niet helemaal zuivere koffie was en dat daarvoor de politie er onlangs was langsgegaan. Burgemeester Marianne Besselink bevestigde dat er twee maanden geleden een inval door de politie bij het bedrijf was gedaan, maar dat ze daarover verder geen uitspraak kon doen, omdat de zaak nog in behandeling is bij de recherche. Politiewoordvoerder Herbert Reimes bevestigt het onderzoek naar het bedrijf, maar beklemtoonde dat dat niks met de veiligheid of deze brand te maken had.

Burgemeester Besselink sprak aan het eind van de bijeenkomst de hoop uit dat mogelijk al in de loop van deze avond de eerste panden in het asbestgebied weer vrijgegeven zouden kunnen worden.

Volledig scherm
Veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst in het Kulturhus in Vorden. Gedupeerden worden bijgepraat over de gevolgen van de grote brand dinsdagmiddag. © Arjan Gotink

Gevolgen

Op onderstaande kaart van de gemeente Bronckhorst is groen gearceerd het gebied zichtbaar waarin roetdeeltjes zijn neergeslagen. Waar de asbestresten allemaal precies terecht zijn gekomen is nog onduidelijk. 

Volledig scherm
In het groen gearceerde gebied zijn volgens de gemeente Bronckhorst roetdeeltjes neergekomen als gevolg van de brand. © gemeente Bronckhorst

Achterhoek