Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Boeren in Bronckhorst mogen stallen verhogen

De Raad van State ziet geen probleem in hogere stallen en andere agrarische bebouwing in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst. In een definitieve uitspraak over de bezwaren van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) stelt de Raad dat de verhoging van de maximale nokhoogte van 10 naar 12 meter de landschappelijke waarden van de Achterhoek niet onaanvaardbaar aantast.

GNMF meende dat kleinschaligheid één van de belangrijkste kernwaarden van het Achterhoekse landschap is. Daar passen grote en hoge agrarische gebouwen niet bij, zo meent de milieuorganisatie.

De Raad van State is het inhoudelijk niet eens met GNMF. Het hoogste bestuursrechtscollege vindt een verhoging van 2 meter marginaal, temeer daar de goothoogte 6 meter blijft. Dat betekent dat de zijgevels niet hoger mogen worden, alleen de daken. En hogere daken zijn beter voor het dierenwelzijn in de stallen. Bovendien hoeft GNMF niet te vrezen dat er dubbele etages in de stallen worden aangebracht. Dat is niet toegestaan. 

Sleufsilo’s

Verder ziet de Raad geen probleem in de mogelijkheid om de bebouwing met 10 procent uit te breiden en sleufsilo’s buiten het bouwvlak toe te staan. Overigens bekijkt de gemeente bij elk uitbreidingsplan of het voldoet aan alle andere eisen en regels. Met deze regeling krijgen de boeren iets meer ruimte om hun bedrijven te ontwikkelen. Wel heeft de Raad van State de planregels op een aantal punten aangescherpt zodat er geen onduidelijkheden overblijven.

Achterhoek