Volledig scherm
Het voormalig Rabobankpand in Vorden, met daarachter de vier bomen die van de gemeente Bronckhorst mogen worden gekapt om extra parkeerruimte voor de Coop supermarkt te creëren. Bomenbelang Bronckhorst heeft bezwaar aangetekend tegen de kap. © Google Street View

Bomenbelang Bronckhorst wil in elk geval één boom redden achter nieuwe Coop in Vorden

Bomenbelang Bronckhorst wil voorkomen dat vier bomen achter het voormalig Rabobankpand aan de Zutphenseweg in Vorden worden gekapt om zo extra parkeerruimte te creëren voor de nieuwe Coop-supermarkt. De belangengroep heeft bij de gemeente Bronckhorst een bezwaarschrift ingediend tegen de kap.

Volgens Bomenbelang zou door het vellen van de bomen (drie haagbeuken en een esdoorn) het weinige groen verloren gaan op een perceel dat reeds wordt gedomineerd door parkeerplaatsen. John van der Voort - die samen met zijn vrouw Monique het pand eerder dit jaar kocht - kreeg een kapvergunning van de gemeente Bronckhorst met daarbij de verplichting om na de kap op dezelfde plek één nieuwe boom neer te zetten.

Bereid tot compromis

Bomenbelang wil de vier bomen het liefst behouden, maar is bereid tot een uiterste compromis: drie bomen kappen en de haagbeuk aan de meest westelijke kant laten staan. Die boom is volgens de belangengroep ‘eenvoudig te snoeien’ en levert 'een aantrekkelijke hoeveelheid groen op’. 

De gemeente Bronckhorst stelt dat de bomen ook zonder de komst van de Coop zouden moeten worden geveld, omdat zij ziek zijn, daardoor in slechte staat verkeren en een risico vormen voor de omgeving. Afscheurende en vallende takken zouden geparkeerde auto's kunnen beschadigen. De nieuwe boom zou dan aan de voorkant kunnen worden geplant, aan de Zutphenseweg, waardoor daar dan schaduw en koelte is in de zomer.

Behalve Bomenbelang Bronckhorst hebben nog vier partijen een bezwaarschrift ingediend tegen de bomenkap. De bezwaren komen op 9 december aan bod tijdens een openbare hoorzitting in het gemeentehuis in Hengelo.

Achterhoek