Volledig scherm
© Vereniging Bomenbelang

Bomenbelang plant katsoeraboom in Vorden

VORDEN - Vorden is een katsoeraboom rijker. Vereniging Bomenbelang heeft die op haar jaarlijkse boomplantdag geplant op parkeerplaats De Bleek (bij Albert Heijn).

De vereniging schenkt deze boom aan de projectgroep Baakse Beek. De aanplant maakt deel uit van de eerste werkzaamheden rond de beek. Deze omvatten het groener aankleden van de weg tussen de Dorpsstraat langs de HEMA en de Baakse Beek, vertelt Peter Bielars namens de vereniging.

Bomenbelang plant sinds vorig jaar ieder jaar een wat bijzondere boom, waarvan er in de omgeving nog niet veel staan. De vereniging kiest daarbij voor plekken waar veel mensen langs komen.

De katsoeraboom (Cercidiphyllum japonicum) is ook bekend als hartjesboom. Het is een snelle groeier. In Nederland kunnen de bomen tot 20 meter hoog worden, meestal echter is de top zo'n 12 meter hoog. De katsoeraboom is winterhard en heeft een prachtige geeloranje herfstkleur. De bladeren zijn hartvorming ingesneden, vandaar de bijnaam hartjesboom. Afgevallen bladeren geuren zoetig (naar koek). In het voorjaar kleurt de boom roze tot blauwgroen.

De katsoeraboom is afkomstig uit Japan en China. In Japan wordt hij als heiligeboom vereerd en staat hij ook vaak bij tempels. Daar kan hij een hoogte bereiken van wel 40 tot 45 meter.

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek