Volledig scherm

Bronckhorst slaat plank mis in zaak rond volkstuin Vorden

DEN HAAG/VORDEN/HUMMELO – De gemeente Bronckhorst was er woensdag bij de Raad van State van overtuigd dat de Vordense Volkstuinvereniging de huur van een weiland had opgezegd.

Maar de huurder wist nergens van. “Waar is die brief, waar staat dat? Ik huur het weiland al jaren van de Volkstuinvereniging en het contract wordt elke vijf jaar automatisch verlengd,” zei de verbaasde Vordenaar J. van Dongen woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Uiteindelijk trok de gemeentewoordvoerder zijn bewering in en wees alleen op een brief uit 2014 waarin de Volkstuinvereniging om een volkstuinbestemming voor het weiland vroeg. En daar zijn Van Dongen, als huurder van het 2000 m2 grote weiland, en een aantal buren niet blij mee.

Privacy
Zij vrezen een groot deel van hun privacy en uitzicht kwijt te raken als het weiland achter hun achtertuinen aan Het Hoge door volkstuinders in bezit worden genomen. “Want dan komen er schuren, kassen en parasols. Mensen gaan er recreëren met de radio aan. Weg privacy,” aldus Van Dongen. De gemeentewoordvoerder zei dat er weinig verschil zit tussen een volkstuinbestemming en agrarische bestemming,”in beide gevallen mag er niet hoger dan anderhalve meter gebouwd worden.” De tegenstanders lachten de gemeentewoordvoerder weg. “Hoezo geen gebouwen. Kijk naar de rest van de Volkstuin. Die staat vol met hoge kassen en schuurtjes. En de gemeente treedt daar niet tegen op,” aldus Van Dongen. Rechter en staatsraad R. Pans vroeg waarom de gemeente daar niet tegen handhaaft.

Wethouder
“Tja we hebben geen handhavingsverzoek gehad. Bovendien is de wethouder onlangs nog gaan kijken en hij zag ook geen reden om te handhaven,” zei de woordvoerder. De bewoners van Het Hoge reageerden gepikeerd. Volgens hen durft de gemeente niet op te treden en schuiven ze de hete handhavingsaardappel naar de buren toe. “Maar wij willen goede buren zijn en geen ruzie met de Volkstuinders. Ik ben zelf ook lid,” zei Van Dongen. Verder behandelde de staatsraad Pans nog bezwaren van de Hummelose familie Jolink tegen de zeer beperkte bestemming van het atelier en cursusruimte van kunstenaar Fieke Jolink. Volgens de gemeente hoort het atelier bij haar woning en is het slechts een hobbyruimte. Volgens Jolink is het een aparte bedrijfsruimte die apart van de woning staat. Nu kan ze straks slechts 50 m2 van het 140 m2 grote gebouw als atelier en cursusruimte gebruiken De Raad van State gaat het allemaal uitzoeken en doet binnen enkele weken uitspraak.

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek