Volledig scherm
PREMIUM
Sjef de Jong in zijn museum. © Theo Kock

Dickens Museum sluit, geliefde vrek Scrooge verlaat Bronckhorst

Het Dickens Museum en het stadje Bronkhorst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar daar komt na 30 jaar een eind aan. Het Dickens Museum in het kleine Achterhoekse stadje Bronkhorst sluit in oktober na 30 jaar de deuren. Sjef de Jong, die het museum vanaf 1987 bestierde, heeft het pand verkocht. Voor de Dickens-collectie wordt een nieuwe eigenaar gezocht.

Geest van Voorbije Kerstmis

Volledig scherm
Sjef de Jong als Scrooge in Bronkhorst. © Theo Kock

Het karakteristieke pandje in hartje Bronkhorst stond al zo'n twee jaar te koop. Nog iedere zomer komen er touringcars vol met mensen speciaal naar Bronkhorst voor een bezoekje aan het Dickens Museum. Al jaren zwaait een klein clubje vrijwilligers er de scepter.

Vanwege zijn leeftijd en mindere gezondheid was Sjef de Jong (86) de laatste drie, vier jaar al niet meer actief. Maar voor iedereen blijft hij bekend als vertolker van Scrooge, het bekende personage van Dickens uit A Christmas Carol, met name tijdens het jaarlijkse Dickens Festival in december. ,,Voor Bronkhorst is de sluiting van het museum ontzettend jammer", zegt Dirk de Jong, de zoon van Sjef. ,,Iedereen heeft de kans gehad om het pand met de collectie over te nemen, maar interesse hiervoor is nooit concreet geworden." 

 1. Vordenaar Marcel Bugter is 'ongeneeslijk francofiel’
  PREMIUM

  Vordenaar Marcel Bugter is 'ongenees­lijk francofiel’

  Marcel Bugter ontving donderdag de Médaille Paul Belmondo, een hoge Franse onderscheiding. De 66-jarige Vordenaar zet zich al decennialang in om de Franse taal en cultuur op de kaart te krijgen. Hij deed dat tot voor kort onder andere als bestuurslid van Alliance Française Zutphen én landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas. Hoe Frans is Bugter? We leggen hem enkele duivelse dilemma's/dilemmes diaboliques voor.
 2. Hoge Franse onderscheiding voor Vordenaar Marcel Bugter tijdens lezing Alliance Française Zutphen

  Hoge Franse onderschei­ding voor Vordenaar Marcel Bugter tijdens lezing Alliance Française Zutphen

  Vordenaar Marcel Bugter is donderdagavond verblijd met de Médaille Paul Belmondo, een hoge Franse onderscheiding voor mensen die zich inspannen om de Franse taal en cultuur op de kaart te zetten. Bugter was 28 jaar bestuurslid van de Alliance Française Zutphen (AFZ), waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Ook was hij enkele jaren landelijk voorzitter van de Alliance Française des Pays-Bas.

Achterhoek