Volledig scherm
© Thinkstock

Dorpsstem is steeds minder te horen in Bronckhorst

VORDEN - De drie grootste dorpen van Bronckhorst kennen straks geen belangenvereniging meer. Zelhem en Vorden ontberen al lang een dorpsraad, in Hengelo verdwijnt hij waarschijnlijk volgende week. Is zo'n gezamenlijke stem van het dorp niet belangrijk? De fractievoorzitters buigen zich erover.

Ton van Linder (VVD): "Het is jammer, maar aan de andere kant vragen wij ons al langer af of de dorpsraden wel de echte vertegenwoordigers zijn."

Annelies Lichtenberg (PvdA): "Wat mij opvalt, is dat ook in de gemeenteraad Hengelo niet goed is vertegenwoordigd. Als we er langs de deuren gaan, merken we dat de politieke betrokkenheid gering is. Dat signaal vind ik belangrijker dan dat er geen dorpsraad meer is."

Johanna Prick (D66): "Een dorpsraad valt of staat met de hoeveelheid mensen die beschikbaar is. Het kost net als de politiek gewoon een hoop tijd."

Dirk Jan Huntelaar (CDA): "Wij vinden dit een slechte ontwikkeling. We richten ons veelal op dorpsbelangenverenigingen, omdat ze vaak een goede afspiegeling zijn van de bewoners."

Evert Blaauw (Gemeentebelangen Bronckhorst): "Als je een te grote kern hebt en er is geen sluitend probleem, dan hebben inwoners geen interesse meer."

Herman van Rooijen (GroenLinks): "Dit is de realiteit, er is niet genoeg gemeenschappelijk belang in Hengelo. Dat betekent dat wij als gemeenteraad op een andere manier achter geluiden in het dorp moeten komen."

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek