Volledig scherm
De vlag kan uit in het buitengebied van Bronckhorst. Er zijn voldoende aanmeldingen om te kunnen beginnen met de aanleg. © Jan Ruland van den Brink

Glasvezel Bronckhorst eindigt op 70,2 procent

Het aantal aanmeldingen voor glasvezel in het buitengebied van Bronckhorst staat op 70,2 procent, ruim voldoende voor aanleg.

Het percentage aanmeldingen werd dinsdagmiddag bekend gemaakt tijdens de afscheidsreceptie van wethouder Paul Seesing op de gemeentewerf in Hengelo. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de komst van glasvezel in het buitengebied. Dat het nu eindelijk is gelukt, is een cadeautje voor de vertrekkende bestuurder. Seesing vindt eigenlijk dat glasvezel een nutsvoorziening is en - net als riolering - door de overheid aangelegd moet worden. Maar dat is in het verleden gedwarsboomd door Brussel. 

Spannend

Het was een maand geleden nog spannend of er genoeg aanmeldingen zouden komen in Bronckhorst. Op 16 april stond de teller nog op 10 procent. Seesing heeft er echter altijd vertrouwen in gehad dat de benodigde 50 procent gehaald zou worden. ,,Zeker weten'', zei hij toen en voorspelde dat de gemeente 80 procent zou halen. Daarmee zou de andere Achterhoekse gemeentes achter zich laten. 

Topscore

De topscore tot nu toe is echter behaald in Aalten en Oost-Gelre. Met 78 procent zijn Aalten en Oost-Gelre koploper wat aanmeldingen voor glasvezel betreft. Eerder haalden Berkelland en Winterswijk respectievelijk 58 en 63 procent. Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Doesburg en een deel van Zevenaar haalden 70 procent.

De aanleg in Aalten en Oost Gelre is inmiddels begonnen. In Bronckhorst zal dit najaar (september) begonnen worden met de aanleg. Volgend voorjaar kunnen dan de eerste huishoudens op glasvezel worden aangesloten.

Achterhoek