Volledig scherm
Kees Koolen © Marco Okhuizen

Kees Koolen, pionier en avonturier uit Wichmond

Van rallyrijder tot investeerder in veelbelovende start up-bedrijven. Wie op internet wat naspeuringen doet naar de antecedenten van de in Wichmond wonende Kees Koolen, stuit op de meest uiteenlopende activiteiten en bezigheden van een veelzijdig ondernemer en pionier.

De op 19 augustus 53 jaar geworden Brabander heeft onmiskenbaar iets met Twente. Het is de regio waar hij rond 1988 aan de UT technische bedrijfskunde studeerde, een academische opleiding die hij in Enschede overigens niet voltooide. Drie decennia later keert hij terug naar de regio, om er met Lithium Werks, de wereldwijde speler op het gebied van batterij-opslag en schone energie, een project van ongekende omvang van de Twentse grond te willen.

Booking.com

Hij doet dat als bestuursvoorzitter en vermogend investeerder. De liefhebber van rallyrijden - Koolen was meerdere keren deelnemer aan de Dakar Rally - was tien jaar lang CEO van Booking.com, het succesvolle internetbedrijf dat in Enschede het levenslicht zag en in 2011 door Koolen  en de zijnen voor 110 miljoen euro werd verkocht aan het Amerikaanse concern Priceline. Koolen maakte er zijn fortuin door, maar moest toezien dat Booking.com inmiddels met naar schatting 70 miljard euro een veelvoud waard is. 

Rijkste Nederlander

Over ie transactie zei hij vorig jaar in NRC Handelsblad: ‘Toen wij het bedrijf aan Priceline verkochten in 2011 was er simpelweg geen investeringsgeld in Europa te vinden, wel in Amerika. En ik vraag me af of Booking zo groot was geworden zonder dat geld. Als dat wel was gebeurd, en we Booking niet verkocht hadden, als we hadden gewacht, dan was ik nu waarschijnlijk de rijkste Nederlander geweest. Dat had ik niet willen zijn. Dan denk ik niet dat ik een normaal leven had gehad. Ik ben van boerenafkomst hè, wat zou ik met al dat geld moeten doen?”

Uber

Later was Koolen betrokken bij online taxiservice Uber, in 2015 richtte hij zijn eigen investeringsfonds EQT Ventures op. Zijn verwantschap bij de agrarische sector bleek de afgelopen jaren het meest nadrukkelijk uit de betrokkenheid van boerenzoon Koolen bij het ontwikkelen van een complex met de grootste meeveeboerderijen in Brazilië. 

Quote 500

De combinatie van werkzaamheden heeft Koolen tot multimiljonair gemaakt. In de Quote 500 van 2017 werd het vermogen van de ondernemer en investeerder geschat op 120 miljoen euro, goed voor een 290e plek op de ranglijst van de superrijken.

Achterhoek