Volledig scherm
De collectie oorlogshelmen is nog tot en met 20 december te zien in het Achterhoeks Museum. © Jean Kreunen

Koninklijke onderscheiding voor Jean Kreunen uit Hengelo

HENGELO (G) Jean Kreunen heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding gekregen.

De Hengeloër is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Kreunen was oprichter en vrijwilliger van het Achterhoeks Museum 40-45. Het museum ging in 2015 dicht. Kreunen kreeg de onderscheiding bij het oorlogsmuseum in Overloon, waar de collectie is ondergebracht.

De inspanningen van Kreunen bleven niet beperkt tot het museum. Hij maakte ook leskoffers voor basisscholen, gaf lezingen, sprak op scholen en organiseerde vele evenementen over de Tweede Wereldoorlog. 'De duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben tot de koninklijke onderscheiding geleid', aldus de gemeente Bronckhorst.

  1. Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Meer lawaai op het spoor in de Achterhoek

    Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is van plan om toe te staan dat treinen op het spoortraject tussen Zutphen en Lichtenvoorde meer geluid mogen produceren. Langs een groot deel van dat traject van ongeveer 32 kilometer is sinds vorig jaar sprake van overschrijding van de geluidsnormen, heeft Prorail geconstateerd. Op verzoek van de spoorbeheerder wordt daarom nu voorgesteld om de geluidproductieplafonds op veel meetpunten te verhogen, waardoor het lawaai alsnog is toegestaan.

Achterhoek