Volledig scherm
Een van de terminals waar ammoniak opgeslagen wordt. © Proton Ventures

Koolen Industries uit Vorden investeert miljoenen in energieopslag in ammoniak

Koolen Industries uit Hengelo, van de ondernemer Kees Koolen uit Vorden, investeert 4 miljoen euro in het bedrijf Proton Ventures in Schiedam. Dat bedrijf ontwerpt een systeem waarmee energie opgeslagen kan worden in ammoniak. 

,,Proton Ventures’ unieke en gepatenteerde technologieën zorgen dat ammoniak gemaakt kan worden uit schone energiebronnen. Ammoniak is een perfecte energieopslag oplossing voor zonnepaneel en windmolenparken, omdat het grote hoeveelheden energie kan opslaan en transporteren op een efficiënte manier. We zijn bezig om de wereldwijde energie transitie richting schone energie mogelijk te maken, en dit past uitstekend in het totaalbeeld van Koolen Industries,” laat Kees Koolen, CEO Koolen Industries, in een persbericht weten.

Meer terminals

Proton Ventures heeft ammoniakopslag-terminals in Estland en Bulgarije. De miljoenen-investering van Koolen Industries moet bijdragen aan een versnelde uitrol van deze terminals over de hele wereld. ,,Naast lithium en flow batterijen, is ammoniak energieopslag een goede toevoeging aan ons portfolio, met name voor de opslag van duurzame energie op grote schaal. Ammoniak als energiedrager is relatief goedkoop en eenvoudig te transporteren en te importeren naar Nederland, of naar andere markten”, aldus een toelichting van Koolen Industries. Volgens het bedrijf is met deze vorm van opslag 25 keer meer energie op te slaan per volume dan met de beste lithium batterijen die op dit moment beschikbaar zijn.

Volledig scherm
Kees Koolen (CEO Koolen Industries) en Hans Vrijenhoef (CEO Proton Ventures) beklinken de miljoeneninvestering. © Koolen Industries
  1. Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toegankelijk
    PREMIUM

    Hekken en slagboom blijven op terrein rond Kasteel Vorden, pad door tuin vrij toeganke­lijk

    De slagboom en het hekwerk blijven staan op beide toegangswegen naar de hoofdingang van Kasteel Vorden, maar het pad door de tuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Al hebben de kasteelbewoners Karin de Rouw en Jos Hoenen liever dat wandelaars de bewegwijzerde voorkeursroutes nemen, die om het kasteel heen lopen. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen De Rouw en Hoenen - die het kasteel bewonen en exploiteren - en de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt.

Achterhoek