Volledig scherm
PREMIUM
Hans Melchers © Joop van Putten

Melchers wil van veroordeling af

Miljardair Hans Melchers wil af van een ruim dertig jaar oude geldboete voor de levering van chemicaliën aan het Irak van Saddam Hoessein. Advocaat Geert-Jan Knoops onderzoekt momenteel of de rechtszaak uit 1986 heropend kan worden. Hij zegt dat er 'aanwijzingen' zijn die duiden op het bestaan van nieuw, ontlastend bewijs. 

Melchers' toenmalige bedrijf Melchemie werd in dat jaar door de rechter in Arnhem veroordeeld tot een geldboete van 100.000 gulden (45.000 euro). De rechter achtte bewezen dat het bedrijf chemische stoffen aan Irak had geleverd die gebruikt konden voor de fabricage van chemische gassen. Melchemie stelde dat het ging om bestrijdingsmiddelen voor de landbouw, die bovendien later teruggehaald werden.  

De zaak kwam onlangs weer in het nieuws, toen het Amerikaanse advocatenkantoor MM Law aankondigde dat het schadevergoeding gaat eisen van bedrijven die in de jaren tachtig chemische middelen hebben geleverd aan Saddam. Het kantoor doet dit namens  slachtoffers en nabestaanden van een gifgasaanval op Koerden. Door chemische aanvallen van het regime van Saddam vielen duizenden slachtoffers. MM Law heeft tal van Europese bedrijven op de korrel, waaronder ook Melchemie, dat inmiddels Melspring heet.

Naar aanleiding van dat bericht vroeg Melchers Knoops de zaak te onderzoeken. De advocaat schrijft dat hij daarbij tot de conclusie is gekomen is dat Melchers niet in verband gebracht kan worden met de gifgasaanval op de Koerden. Hij schrijft dat Melchers noch het bedrijf formeel in kennis zijn gesteld van de claim van MM Law. 

  1. 'Zwemseizoen van de waarheid’ voor Kruijffbad in Steenderen
    PREMIUM

    'Zwemsei­zoen van de waarheid’ voor Kruijffbad in Steenderen

    Het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen moet het voor het eerst in vijf jaar tijd stellen zonder gemeentelijke subsidie. Er ging een streep door een jaarlijkse uitkering van 37.500 euro. Paniek bij zwemmend Steenderen? Dat niet. Mede met dank aan de lange en hete zomer van 2018. ,,Maar we moeten ons legertje vrijwilligers wél op peil houden, anders krijgen we problemen’’, zegt Jaap van de Vosse, voorzitter van stichting Sport, Cultuur en Educatie (SCE). De stichting beheert en exploiteert het Steenderense zwembad en heeft 2019 uitgeroepen tot 'Zwemseizoen van de waarheid’.

Achterhoek