Volledig scherm
Een artist impression van het vrieshuis. © Aviko

Omwonenden eisen stilleggen bouw vrieshuis Aviko in Steenderen

Aviko hoeft niet te stoppen met de bouw van het vrieshuis bij de fabriek in Steenderen. Een eis met die strekking, ingediend door twee omwonenden van de frietgigant, werd door de Raad van State van tafel geveegd.

De omwonenden hadden zich tot de voorzieningenrechter van de Raad van State gewend. Ze eisten dat Aviko de bouw van de 35 meter hoge hal zou stilleggen totdat de Raad van State een einduitspraak heeft gedaan over de omgevingsvergunning die de gemeente Bronckhorst heeft verleend. 

Rechtbank Gelderland had hun beroep tegen de omgevingsvergunning eerder niet-ontvankelijk verklaard. Daartegen gingen ze in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Maar als die zaak dient kan het gebouw al af zijn, zeggen ze. Om die reden vroegen ze de voorzieningenrechter in te grijpen. Volgens de buurtbewoners maakt de gemeente een kapitale fout door toe te staan dat tonnen ammoniak worden opgeslagen in het vrieshuis. Ze vinden het risico op een ramp levensgroot.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de argumenten al behandeld zijn in een eerdere zaak bij de Raad van State. Toen tekenden de omwonenden bezwaar aan tegen het bestemmingsplan. Tegen de gewoonte in deden de staatsraden meteen uitspraak: de omwonenden werden in het ongelijk gesteld. 

Achterhoek