Volledig scherm
Het schoolgebouw in de Meengatstraat. Foto: Google Streetview

Asbest in grond Brummens bouwperceel Elzenbos

BRUMMEN - Bij graafwerkzaamheden op het bouwterrein Elzenbos in Brummen zijn recent op twee locaties aan de Meengatstraat asbestresten aangetroffen. De vondst van de bodemvervuiling levert mogelijk vertraging op voor het nieuwe scholencluster aan de Meengatstraat en voor potentiële kopers van een woning in Elzenbos.

De Oecumenische basisschool en Expeditie 24/7 willen op 8 januari 2017 hun intrek nemen op het nieuwe schoolterrein. Die datum wordt - afhankelijk van de omvang van het bodemonderzoek en de sanering - mogelijk niet gehaald. Potentiële kopers van een huis op het bouwperceel krijgen mogelijk te maken met "enkele weken vertraging", aldus Brummens burgemeester Alex van Hedel.

Onderzoek
De gemeente Brummen heeft direct het gespecialiseerde bedrijf Mateboer ingeschakeld om nauwkeurig en gedetailleerd onderzoek naar de asbestvervuiling uit te voeren. Dit onderzoek moet exact in kaart brengen tot hoever de vervuiling zich voordoet. Vervolgens wordt het betreffende gebied direct schoongemaakt. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om restanten van golfplaten zoals die in het verleden veelvuldig zijn toegepast als dakbedekking. Het gemeentebestuur neemt geen enkel risico en gaat het terrein direct saneren.

Verrast
Van Hedel laat weten dat de gemeente verrast is door de vondst. "We hebben dit niet verwacht, omdat het terrein in het verleden al is onderzocht." In eerdere bodemonderzoeken van het gehele gebied Elzenbos is de asbestvervuiling niet aangetroffen. Op basis hiervan zijn de bouwplannen voor dit gebied ontwikkeld.

  1. Brummen maakt werk van verbeteren jeugdhulp

    Brummen maakt werk van verbeteren jeugdhulp

    De jeugdhulp in de gemeente Brummen kan op enkele belangrijke gebieden beter. Dat blijkt uit de uitkomsten van een cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau BMC. Vooral over de toegankelijkheid van jeugdvoorzieningen en de kwaliteit en kennis van de hulpverleners is een significant deel van de respondenten ontevreden. Wethouder Jolanda Pierik belooft beterschap. ,,We gaan werken aan verbetering op een aantal speerpunten.''
  2. Rapport: grote fouten bij leerlingenvervoer PlusOV

    Rapport: grote fouten bij leer­lin­gen­ver­voer PlusOV

    Rond het leerlingenvervoer in de Stedendriehoek zijn de afgelopen maanden grote fouten gemaakt. Dat valt onder meer de betreffende vervoerscentrale, PlusOV, aan te rekenen. Dat staat in een rapport over de problemen bij PlusOV. Onder meer tegenover deze krant gaven ouders en onderwijsinstellingen aan dat er van alles mis ging bij het vervoer van leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan. Busjes komen te laat, of helemaal niet. Dit geldt voor zowel het leerlingenvervoer als het WMO-vervoer.

Zutphen