Boer Arnoud schrikt van gifgas: ‘Voor hetzelfde geld was ik omgegaan’

videoBoer Arnoud Lievenstroo (47) uit Empe vreesde even voor zichzelf en zijn koeien toen gisterochtend gevaarlijk gifgas vrijkwam bij het inkuilen van mais.

Geschrokken is hij wel. Eergisteren werd bij hem de laatste van negen hectare mais ingekuild, gisterochtend moest het zand er nog even opgereden worden. Zoals dat op zijn bedrijf al jaren gebeurt. Tot de loonwerker in de vroege ochtend in het kunstlicht van zijn kraan opeens roodbruine dampen zag opstijgen uit de kuil. Op een gegeven moment kregen de boer en zijn loonwerker door dat er heel veel gas vrijkwam. „Toen hebben we toch maar de brandweer gebeld.” 

Binnen de kortste keren stond het erf van Lievenstroo vol met brandweerlui en werd de wijde omgeving afgezet. Het ontsnapte gas blijkt stikstofdioxide of silogas, razendgevaarlijk. Het liep goed af, er vielen geen gewonden. Lievenstroo: „Dat had ook anders kunnen zijn. Voor hetzelfde geld had ik er te lang bijgelopen en was ik omgegaan.”

  1. 'Zwemseizoen van de waarheid’ voor Kruijffbad in Steenderen
    PREMIUM

    'Zwemsei­zoen van de waarheid’ voor Kruijffbad in Steenderen

    Het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen moet het voor het eerst in vijf jaar tijd stellen zonder gemeentelijke subsidie. Er ging een streep door een jaarlijkse uitkering van 37.500 euro. Paniek bij zwemmend Steenderen? Dat niet. Mede met dank aan de lange en hete zomer van 2018. ,,Maar we moeten ons legertje vrijwilligers wél op peil houden, anders krijgen we problemen’’, zegt Jaap van de Vosse, voorzitter van stichting Sport, Cultuur en Educatie (SCE). De stichting beheert en exploiteert het Steenderense zwembad en heeft 2019 uitgeroepen tot 'Zwemseizoen van de waarheid’.

Zutphen