Brandweer uren bezig met blussen van brand in Eerbeek: fabriekspand gaat geheel verloren

Video & updateDe brandweer is uren bezig geweest met het blussen van een brand in een fabriekspand in Eerbeek. Om 1 uur vannacht kon de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland het sein ‘brand meester’ geven. In Eerbeek woedde sinds het begin van de zondagavond een grote brand. Het ging om een pand van het bedrijf Smurfit Kappa. De brandweer slaagde er in om de naastliggende hallen te behouden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Iets na 22:00 uur kon de brandweer melden dat het grootste deel van het vuur gedoofd was, maar dat er op een aantal plekken nog steeds door werd geblust. Het pand is niet volledig verwoest, maar zodra alle bluswerkzaamheden afgerond zijn zal volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio duidelijk worden dat het pand niet meer te redden was. 

Er gingen meerdere brandweervoertuigen naar de plek van het vuur toe, toen duidelijk werd dat het om een serieuze brand ging. Ook werden er twee hoogwerkers opgeroepen om te assisteren en werden er waterwagens heen gestuurd. Bovendien werd er volgens de woordvoerder een extra watereenheid opgeroepen die “door middel van een pomp voor de watervoorziening moest zorgen.” 

Ramen en deuren dicht

Het ging om een fabriekspand dat half leeg stond en nog deels werd gebruikt voor drukwerkproductie. Het gebouw stond binnen de kortste keren bijna volledig in brand. Na een paar uur gingen er geen brandweerlieden meer naar binnen, maar werd er alleen nog vanaf buiten geblust. Dit was volgens de woordvoerder vooral om uitbreiding van de brand te voorkomen. ,,Dat is nu het belangrijkste. Bij een brand van deze omvang is het lastig om een pand te kunnen behouden”, lichtte de woordvoerder dat besluit toe.

Er was sprake van veel rookontwikkeling. De brandweer riep mensen die last hadden van de rook op om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. De brandweer Gelderland-Midden waarschuwde op Twitter dat mogelijk ook in die regio mensen last konden krijgen van de rook die door de brand uit Eerbeek was ontstaan. Dit kwam door de veranderende windrichting. Toch trok de brand veel publiek.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend. ,,En gezien de omvang van de brand lijkt het heel lastig om dat nog te kunnen achterhalen", aldus de woordvoerder. Ook is nog niet duidelijk hoe groot de schade precies is. Het pand staat volgens de brandweer midden in het dorp. Voor zover bekend zijn de omliggende panden nog gespaard gebleven. Wel houdt de brandweer de komende uren scherp in de gaten dat het vuur niet alsnog overslaat naar een naastgelegen hal met pallets. Rond 23:00 uur meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, maar dat er nog wel wordt afgeblust. Er is voor zover bekend geen asbest vrijgekomen. 

Publiek

Veel mensen uit de omgeving waren naar de plek van de brand gekomen om een kijkje te nemen, maar volgens de Veiligheidsregio ondervonden de hulpdiensten hinder van dat vele publiek. ,,Komt u alstublieft niet naar de incidentlocatie. Geef hulpdiensten de ruimte!", schreef de brandweer in de loop van de avond op Twitter.

Burgemeester 

Burgemeester Alex van Hedel van de gemeente Brummen kwam ook naar de locatie van de brand toe. Hij had net in Hall een lintje uitgereikt aan Lammert Hissink toen tijdens het napraten zijn telefoon ging. ,,Veel kan je in eerste instantie als burgemeester niet doen’’, legde Van Hedel uit. ,,Ik ben hier om me te laten informeren en wat praatjes te maken met de mensen. Het blussen van de brand laat ik graag aan de vakmensen over.’’

Hij liet zich door de brandweer bijpraten over de stand van zaken en de eventuele gevolgen van bijvoorbeeld stoffen die vrij zouden kunnen komen door de brand. 

Volledig scherm
Omwonenden die last hebben van de rook, wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. © Luciano de Graaf
Volledig scherm
Omstanders kijken toe naar hoe de brand wordt geblust. © Jeroen Pol
 1. Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverzekering: ‘Zorgmijding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’
  PREMIUM

  Veluwse gemeenten luiden alarmbel over verdwijnen goedkope zorgverze­ke­ring: ‘Zorgmij­ding, armoede en hogere schulden zijn het gevolg’

  Inwoners met een laag inkomen dreigen in financiële problemen te komen door het verdwijnen van de gemeentepolis. Daarvoor waarschuwen wethouders in de gemeente Heerde, Hattem, Epe en Brummen. Zij vinden in een brandbrief aan het Rijk dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten ingrijpen.
 1. Johan en Paul stoppen na 34 jaar met restaurant Galantijn, een periode vol uiteenlopende smaken
  PREMIUM

  Johan en Paul stoppen na 34 jaar met restaurant Galantijn, een periode vol uiteenlo­pen­de smaken

  Het is mooi geweest, na 34 jaar. De nestors van de Zutphense restaurantwereld stoppen na de jaarwisseling met hun zaak Galantijn. Gastheer Johan van der Garde (69) en kok Paul Nijhof (67), zakencompagnons én levenspartners, willen meer vrije tijd en vaker op vakantie, nu ze nog fit genoeg zijn om daarvan te genieten. Johan en Paul kijken terug op 34 jaar koken, opdienen en genieten. We serveren hun terugblik in de vorm van een menu. De twee verdelen hun verhaal in periodes en kiezen voor elke fase van hun eigen kaart een of meerdere gerechten die daar het beste bij passen.
 2. Provincie doet extra verkeersonderzoek op wegen richting papierfabrieken in Eerbeek en Loenen
  PREMIUM

  Provincie doet extra verkeerson­der­zoek op wegen richting papierfa­brie­ken in Eerbeek en Loenen

  De provincie Gelderland gaat extra onderzoek doen naar het verkeer dat rijdt richting de fabrieken van de belangrijke papierindustrie in Eerbeek en Loenen. Op die manier moet beter duidelijk worden of maatregelen om de wegen richting de papierfabrieken te verbeteren effect hebben. Die zijn op dit moment niet goed in te schatten. Wel is duidelijk dat met de voorgenomen maatregelen het verkeer in Loenen veel minder afneemt dan uit het verkeersmodel bleek.

Zutphen