Archieffoto van de werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier in waterbergingsgebied Cortenoever.
Volledig scherm
Archieffoto van de werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier in waterbergingsgebied Cortenoever. © Patrick van Gemert

Brummenaar die natte voeten vreest bij hoog water IJssel krijgt geen vergoeding

Een inwoner van Brummen heeft geen recht op een schadevergoeding van het Rijk voor maatregelen die hij bij zijn woning heeft genomen om natte voeten te voorkomen.

Brummenaar Pieter Jan de Rijk vroeg aan het Rijk om een schadevergoeding van in totaal bijna 200.000 euro. Dat geld heeft hij besteed aan de verhoging van een dijk rond zijn in de uiterwaard gelegen woning en maatregelen om zijn woning bij hoog water bereikbaar te houden. Volgens De Rijk zijn die kosten te wijten aan een beslissing van Rijkswaterstaat om de rivierwaterinlaten van de oude dijk bij Cortenoever niet tot maaiveld te verlagen. 

Verkeerde adres

Daardoor zou het rivierwater bij zijn woning veel sneller opstuwen en tot wateroverlast leiden. Om die reden heeft De Rijk zelf geïnvesteerd in een dijk rond zijn woning. De Raad van State stelt evenwel vast dat De Rijk voor zijn schadeclaim bij het Rijk aan het verkeerde adres is. Immers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat(waar Rijkswaterstaat onder valt) maakte weliswaar met de planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier weg vrij voor het creëren van meer en grotere waterbergingen in de uiterwaarden. Maar de concrete uitwerking van de het Ruimte voor de Rivier-beleid werd in het de afzonderlijke gemeentelijke bestemmingsplan uitgewerkt. 

De beslissing om de waterinlaten van het waterbergingsgebied Cortenoever niet op maaiveldniveau maar op 1,2 meter boven het maaiveld te leggen is in het bestemmingsplan Dijkverlegging Cortenoever geregeld. Kortom, De Rijk klopte bij het verkeerde loket aan. Of de Brummenaar nog met succes een schadeclaim bij de gemeente Brummen kan indienen is nog niet duidelijk.

Overweegt De Rijk om een claim neer te leggen bij de gemeente? ,,Daar kan en wil ik nog niet op ingaan’’, aldus de Brummenaar. ,,Ik heb in overleg met mijn juridisch adviseur besloten om nu nog niks over deze kwestie te zeggen. ‘’

Zutphen