Volledig scherm
Het Voedselbos in Brummen wordt aangelegd. © RONNY TE WECHEL

Buurt in Brummen legt gezamenlijk Voedselbos aan

De aloude Oost-Nederlandse traditie van 'buurt maken' krijgt in Brummen een nieuwe invulling. Bewoners van het Stroomdal en omgeving werken samen aan de aanleg van een Voedselbos.

Elke zaterdagochtend verzamelen ze zich bij een kleine keet aan de rand van het drie hectare grote terrein. Er zijn altijd wel minstens twaalf buurtbewoners van de partij. In totaal zijn er zesendertig bij het project betrokken. De voorbespreking duurt kort, iedereen wil aan de slag.

Wilgentipi

Sander Bosman bewaart het overzicht. ,,Jullie kunnen bezig met de tent, de wilgentipi", zegt hij tegen vier van de aanwezigen. ,,En jullie met de hügel." Bosman is bij de gemeente 'regisseur landschappelijke projecten'. Dit is een heel bijzonder project, zegt hij. Vooral vanwege de eigen inbreng van de buurt. ,,Er zit zoveel kennis en kunde bij de bewoners. Daar maken we op een heel natuurlijke manier gebruik van."

De een weet alles van fruit- en notenbomen, de ander is meer iemand van aanpoten, de een is goed in communicatie en pr, de ander is deskundig op gebied van permacultuur. Grootste gemene deler is het enthousiasme. Bosman: ,,Je hebt in het Voedselbos de materiële oogst: de vruchten, de noten, de kruiden;  de immateriële: het sociale, de binding."

Zutphen