Volledig scherm
Ingrid Timmer als fractievoorzitter van D66 Zutphen. Timmer verruilt deze functie voor het wethouderschap in de gemeente Brummen. © D66 Zutphen

Deze nieuwe wethouders moeten rust in de politieke slangenkuil van Brummen krijgen

De gemeente Brummen krijgt nu er een nieuw college van burgemeester en wethouders wordt gevormd wederom vier wethouders. Vanavond presenteren PvdA, CDA, GroenLinks en D66 hun wethouderskandidaten aan de gemeenteraad van Brummen. Tussen deze wethouderskandidaten zitten twee opvallende namen.

Eén van de nieuwe wethouders wordt Ine van Burgsteden (CDA). Zij woont in Arnhem en was tussen 2014 en 2018 vier jaar lang wethouder in deze gemeente. Voor Van Burgsteden wordt een ontheffing aangevraagd voor de woonplaatsvereiste. Normaal gesproken moet een wethouder in dezelfde gemeente wonen.

Volledig scherm
Ine van Burgsteden. © Rens Plaschek

Deze ontheffing wordt ook aangevraagd voor Ingrid Timmer (D66). Timmer is op dit moment fractievoorzitter van de D66 Zutphen. Timmer verruilt de Burgerzaal van Zutphen voor het gemeentehuis van Brummen. De Zutphense heeft een achtergrond in het onderwijs. Ze stond meerdere jaren voor de klas en was sinds begin dit jaar opleidingsmanager bij het Graafschap College.

De derde nieuwe naam is Pouwel Inberg (GroenLinks). Na de verkiezingen van 2018 werd Inberg door zijn partij al naar voren geschoven als wethouderskandidaat. GroenLinks hoorde niet bij de gevallen coalitie, waardoor Inberg geen wethouder werd. De Brummenaar werkte de laatste zes jaar als adviseur bij het Gelderse afvalbedrijf Dar. 

Volledig scherm
Pouwel Inberg © Pouwel Inberg

De vierde wethouder is een bekende in het gemeentehuis van Brummen. Eef van Ooijen wordt naar voren geschoven door PvdA. De inwoner van Oeken is al sinds 2014 wethouder namens PvdA. Opvallend genoeg diende hij eerder deze maand zijn ontslag in als wethouder nadat wethouder Peter-Paul Steinweg dat eerder op de avond al deed. De dag erna liet Van Ooijen al weten desondanks wel open te staan voor een nieuwe periode als wethouder.

Volledig scherm
Eef van Ooijen (rechts) ontvangt als wethouder van de gemeente Brummen een boek over het ontstaan van het Papierscheppersmonument. © Archieffoto Ronny te Wechel

De vier wethouders worden donderdagavond voorgesteld aan de gemeenteraad. Tegelijkertijd ondertekenen fractievoorzitters van PvdA, CDA, GroenLinks en D66 een coalitieakkoord. De nieuwe coalitiepartijen laten weten daarbij voort te bouwen op het coalitieakkoord dat in 2018 werd gesloten door PvdA, CDA, Lokaal Belang en VVD.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders heeft vijf speerpunten. In willekeurige volgorde gaat het om duurzaamheid, Ruimte voor Eerbeek, Centrumplan Brummen, Sociaal Domein en een gezonde financiële gemeente.

Deeltijd

De vier wethouders die samen met burgemeester Alex van Hedel het nieuwe college gaan vormen worden donderdag 21 november geïnstalleerd in de raadszaal. De nieuwe wethouders gaan in deeltijd (0,75 fte) aan de slag in het gemeentehuis. De onderlinge taakverdeling van de wethouders wordt later deze maand bepaald in de eerste vergadering van het nieuwe college.

Met de installatie van deze nieuwe wethouders moet er een einde komen aan een politieke soap die al gelijk begon na de verkiezingen van 2018. 

Zutphen