Volledig scherm
Nieuwbouw gemeentehuis Brummen. Foto Ab Hakeboom

Gemeentehuis Brummen opgeleverd

BRUMMEN Het gemeentehuis van Brummen is donderdag opgeleverd. De komende dagen verhuist de gemeente van het oude naar het nieuwe deel.

Het gemeentehuis is vanaf woensdag open voor bezoekers.

De weg naar een nieuw onderkomen voor ambtenaren, bestuurders en bezoekers was lang. Al in de jaren '90 werd geconstateerd dat het oude gemeentehuis aan vervanging toe was. In de jaren daarna kwamen verschillende varianten ter tafel. Een paar jaar geleden werk gekozen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in Eerbeek, maar dat werd na de verkiezingen van 2010 teruggedraaid. Coalitiepartijen IPV en VVD besloten in 2010 dat het gemeentehuis aan de Engelenburgerlaan in Brummen bleef.

Ongeveer drie jaar later is het nieuwe onderkomen dus opgeleverd. De bouw begon vorig jaar zomer. Het nieuwe semi-permanente deel is opgetrokken rond de villa, die ook is gerenoveerd. Het nieuwe deel is een soort bouwpakket waarbij veel gebruik is gemaakt van glas en hout. Idee daar achter is dat als het gebouw in de toekomst om een of andere reden moet worden ontmanteld het materiaal eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kan worden.

Die duurzaamheidsgedachte loopt als een rode draad door het nieuwe gebouw heen. Zo heeft het gebouw een kartonnen balie. Naast het feit dat dit een duurzaam herbruikbaar materiaal is, vormt de kartonnen balie een eerbetoon aan de Eerbeekse papierindustrie.

Overigens is het project met de verhuizing nog niet afgerond. De resterende panden van het oude gemeentehuis gaan de komende maanden tegen de vlakte. In de strook langs het spoor komen parkeerplaatsen. Verder wordt er een 'parkachtige' entree gerealiseerd. In september volgt een officiële opening. Dan komt er ook een open dag. Het exacte programma is nog niet bekend.

Het project wordt binnen het budget van zes miljoen euro uitgevoerd, zegt wethouder Bart Elbers (VVD). De oplevering is volgens hem een 'historisch moment na een discussie van tien jaar'.

Volledig scherm
Het nieuwe gemeentehuis van Brummen is duurzaam gebouwd. Zo is de balie van karton. Dat is een herbruikbaar materiaal. Het is tevens een ode aan de Eerbeekse papierindustrie. Het karton is geleverd door een bedrijf uit Eerbeek. foto Ab Hakeboom
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Brummen. foto Ab Hakeboom
Volledig scherm
De aanblik van het gemeentehuis van Brummen met tuin gezien vanuit het zuid-westen. Artist Impression gemeente Brummen
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’
  PREMIUM

  Rotary Brummen regelt voor het goede doel een rally over 'Hallse bergen’

  Iets nieuws. Dat wilde Rotary Club Brummen Engelenburg (RCBE) dit jaar gaan doen voor de goede doelen Clinclowns en TOPfonds. Na twee eerdere autorally’s in de zomermaanden houdt RCBE ditmaal – op zondag 17 maart - een wintertrial. Met halverwege een primeur: een heuse ‘special stage’, een behendigheidsproef voor de coureurs op heuvelachtig terrein. De familie Jurrius in Hall stelt haar grond aan de Boerenstraat daarvoor ter beschikking. En de Brummense rotary krijgt ondersteuning van enkele cracks uit de Dakar-rally.
 1. Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Brummense kegelclubs kunnen weer terecht in Concordia

  Voor de zes Brummense kegelclubs komt op 1 maart voorlopig een einde aan een lange ‘dakloze’ periode. De clubs – verenigd in de Stichting Kegelsport Brummen (SKB) – kunnen vanaf die datum weer terecht op de banen in horecagelegenheid Concordia. Uitbater Harry Timmer vroeg eind november vorig jaar faillissement aan voor Concordia, waarna de kegelclubs op straat kwamen te staan. De SKB heeft een regeling getroffen met pandeigenaar Grolsch, waardoor de kegelclubs weer op vertrouwde bodem hun ballen kunnen werpen.
 2. Woningbouwcorporaties willen huurhuizen verduurzamen in plaats van belasting betalen

  Woningbouw­cor­po­ra­ties willen huurhuizen verduurza­men in plaats van belasting betalen

  Woningbouwcorporaties uit de wijde regio hebben in Den Haag geprotesteerd tegen de Verhuurdersheffing. De belasting die het Rijk heft over sociale woningen steken de verhuurders liever in verduurzaming van hun huizen en het om laag brengen van woonlasten van hun huurders. Alleen al in de Stedendriehoek gaat het om 71 miljoen dat geinvesteerd zou kunnen worden in de komende twee jaar. Ook corporaties uit Salland en Zwolle zijn naar Den Haag afgereisd om de eigen plannen te presenteren.

Zutphen