Volledig scherm
Nieuwbouw gemeentehuis Brummen. Foto Ab Hakeboom

Gemeentehuis Brummen opgeleverd

BRUMMEN Het gemeentehuis van Brummen is donderdag opgeleverd. De komende dagen verhuist de gemeente van het oude naar het nieuwe deel.

Het gemeentehuis is vanaf woensdag open voor bezoekers.

De weg naar een nieuw onderkomen voor ambtenaren, bestuurders en bezoekers was lang. Al in de jaren '90 werd geconstateerd dat het oude gemeentehuis aan vervanging toe was. In de jaren daarna kwamen verschillende varianten ter tafel. Een paar jaar geleden werk gekozen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in Eerbeek, maar dat werd na de verkiezingen van 2010 teruggedraaid. Coalitiepartijen IPV en VVD besloten in 2010 dat het gemeentehuis aan de Engelenburgerlaan in Brummen bleef.

Ongeveer drie jaar later is het nieuwe onderkomen dus opgeleverd. De bouw begon vorig jaar zomer. Het nieuwe semi-permanente deel is opgetrokken rond de villa, die ook is gerenoveerd. Het nieuwe deel is een soort bouwpakket waarbij veel gebruik is gemaakt van glas en hout. Idee daar achter is dat als het gebouw in de toekomst om een of andere reden moet worden ontmanteld het materiaal eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kan worden.

Die duurzaamheidsgedachte loopt als een rode draad door het nieuwe gebouw heen. Zo heeft het gebouw een kartonnen balie. Naast het feit dat dit een duurzaam herbruikbaar materiaal is, vormt de kartonnen balie een eerbetoon aan de Eerbeekse papierindustrie.

Overigens is het project met de verhuizing nog niet afgerond. De resterende panden van het oude gemeentehuis gaan de komende maanden tegen de vlakte. In de strook langs het spoor komen parkeerplaatsen. Verder wordt er een 'parkachtige' entree gerealiseerd. In september volgt een officiële opening. Dan komt er ook een open dag. Het exacte programma is nog niet bekend.

Het project wordt binnen het budget van zes miljoen euro uitgevoerd, zegt wethouder Bart Elbers (VVD). De oplevering is volgens hem een 'historisch moment na een discussie van tien jaar'.

Volledig scherm
Het nieuwe gemeentehuis van Brummen is duurzaam gebouwd. Zo is de balie van karton. Dat is een herbruikbaar materiaal. Het is tevens een ode aan de Eerbeekse papierindustrie. Het karton is geleverd door een bedrijf uit Eerbeek. foto Ab Hakeboom
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Brummen. foto Ab Hakeboom
Volledig scherm
De aanblik van het gemeentehuis van Brummen met tuin gezien vanuit het zuid-westen. Artist Impression gemeente Brummen
  1. Rustpunt uitkomst voor wandelaar en fietser. ‘Jammer dat jullie geen heroïne hebben...’
    PREMIUM

    Rustpunt uitkomst voor wandelaar en fietser. ‘Jammer dat jullie geen heroïne hebben...’

    Er zit nog steeds groei in het aantal rustpunten, plekken waar wandelaars en fietsers even kunnen pauzeren en wat eten of drinken. Het initiatief is ooit bedacht door Fred Heemskerk uit Bathmen en gestart in Salland. Onlangs werd de 610e Rustpunt geopend in Friesland. Maar niet iedereen juicht de expansiedrift toe. ,,Het was mooi geweest als het iets exclusiefs Sallands was gebleven.’’

Zutphen