Volledig scherm
De populariteit van zogeheten CBD-olie, een volledig plantaardig en natuurlijk product, is enorm gegroeid. © De Stentor Ronny te Wechel

'Heksenjacht' op verkopers hennepolie

Voedselwaakhond NVWA heeft recent verkopers van hennepolie boetes van duizenden euro's opgelegd omdat ze hun waar onterecht als medicinaal zouden aanprijzen. Ook een bedrijf uit Brummen werd beboet. Verkopers zijn woedend. Een Amsterdamse wietadvocaat spreekt van een heksenjacht. 

De populariteit van zogeheten CBD-olie, een volledig plantaardig en natuurlijk product, is enorm gegroeid. Gebruikers zweren bij de werking ervan tegen lichamelijke en geestelijke klachten. Maar omdat die werking niet wetenschappelijk vaststaat, mag de olie volgens de Geneesmiddelenwet niet als medisch product worden aangeprezen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoort overtreders op en deelt hoge boetes uit.

Legaal te koop

Agnetha Stevens uit Brummen schrok zich rot toen onlangs een brief van de NVWA op de mat lag. Of ze als webshop-eigenaar even een kleine 10.000 euro kon aftikken. In haar webshop werd CBD-olie op dusdanige wijze aangeprezen dat een consument het zou kunnen zien als geneesmiddel. Daarmee ging de Brummense een grens over, zegt de NVWA. ,,Het is bizar. De redelijkheid is zoek’’, vindt Stevens. 

'Pure pesterij'

Navraag bij de voedselwaakhond leert dat er recentelijk inderdaad meerdere boetes zijn uitgeschreven. NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek spreekt over ‘enkele overtredingen’, maar heeft geen cijfers. 

Volgens advocaat Maurice Veldman, gespecialiseerd in het gedoogbeleid van cannabis, is het 'pure pesterij'. ,,Een heksenjacht. Ik vind dit meer dan schandalig. Ze zijn gek geworden hier in Nederland.'' De raadsman adviseert boetes aan te vechten.

Legaal
CBD-olie is in Nederland en Europa legaal te koop. Er zit geen THC in, de stof uit een hennepplant die het high-gevoel veroorzaakt.

 1. Zutphenaar Oldenbeuving rouwt na moord op bevriende Poolse burgemeester Adamowicz
  PREMIUM

  Zutphenaar Oldenbeu­ving rouwt na moord op bevriende Poolse burgemees­ter Adamowicz

  De Zutphense organist en beiaardier Gert Oldenveuving is diep getroffen door de moord op burgemeester Pawel Adamowicz van de Poolse stad Gdansk. Adamowicz werd zondag in zijn stad neergestoken tijdens een bijeenkomst voor goede doelen en overleed een dag later. Oldenbeuving en Adamowicz waren twintig jaar lang hecht bevriend. Oldenbeuving: ,,Ik kan het nog steeds niet geloven en zal Pawel enorm gaan missen.’’
 2. Buitenplaats Reuversweerd bij Zutphen wordt stiltecentrum
  PREMIUM

  Buiten­plaats Reuvers­weerd bij Zutphen wordt stiltecen­trum

  Eigenaar Fred Janssen en projectcoördinator Jos van de Zande staan aan het begin van de verwezenlijking van een droom. Eind 2022 moet buitenplaats Reuversweerd - gelegen in de uiterwaarden tussen Brummen en Zutphen - zijn omgetoverd in een stiltecentrum. Janssen kocht Reuversweerd in de zomer van 2017 van Hans van Sytzama en wil alles in de oorspronkelijke staat herstellen. Een stevige klus: vooral het hoofdgebouw moet flink onder handen worden genomen. Het heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog leeggestaan en liep in die oorlog zware averij op.

Zutphen