De populariteit van zogeheten CBD-olie, een volledig plantaardig en natuurlijk product, is enorm gegroeid.
Volledig scherm
De populariteit van zogeheten CBD-olie, een volledig plantaardig en natuurlijk product, is enorm gegroeid. © De Stentor Ronny te Wechel

'Heksenjacht' op verkopers hennepolie

Voedselwaakhond NVWA heeft recent verkopers van hennepolie boetes van duizenden euro's opgelegd omdat ze hun waar onterecht als medicinaal zouden aanprijzen. Ook een bedrijf uit Brummen werd beboet. Verkopers zijn woedend. Een Amsterdamse wietadvocaat spreekt van een heksenjacht. 

De populariteit van zogeheten CBD-olie, een volledig plantaardig en natuurlijk product, is enorm gegroeid. Gebruikers zweren bij de werking ervan tegen lichamelijke en geestelijke klachten. Maar omdat die werking niet wetenschappelijk vaststaat, mag de olie volgens de Geneesmiddelenwet niet als medisch product worden aangeprezen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoort overtreders op en deelt hoge boetes uit.

Legaal te koop

Agnetha Stevens uit Brummen schrok zich rot toen onlangs een brief van de NVWA op de mat lag. Of ze als webshop-eigenaar even een kleine 10.000 euro kon aftikken. In haar webshop werd CBD-olie op dusdanige wijze aangeprezen dat een consument het zou kunnen zien als geneesmiddel. Daarmee ging de Brummense een grens over, zegt de NVWA. ,,Het is bizar. De redelijkheid is zoek’’, vindt Stevens. 

'Pure pesterij'

Navraag bij de voedselwaakhond leert dat er recentelijk inderdaad meerdere boetes zijn uitgeschreven. NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek spreekt over ‘enkele overtredingen’, maar heeft geen cijfers. 

Volgens advocaat Maurice Veldman, gespecialiseerd in het gedoogbeleid van cannabis, is het 'pure pesterij'. ,,Een heksenjacht. Ik vind dit meer dan schandalig. Ze zijn gek geworden hier in Nederland.'' De raadsman adviseert boetes aan te vechten.

Legaal
CBD-olie is in Nederland en Europa legaal te koop. Er zit geen THC in, de stof uit een hennepplant die het high-gevoel veroorzaakt.

Zutphen